Média
Az M-RTL székháza. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Nem vizsgálja tovább az RTL-t a GVH

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 07. 15. 14:51

A Gazdasági Versenyhivatal megszüntette a Magyar RTL Televíziónál 2015-ben bevezetett üzleti gyakorlat miatt indított eljárását.
Korábban a témában:

Nem állapított meg a GVH erőfölénnyel való visszaélést a nemrégiben lezárult eljárásában a Magyar RTL Televízió Zrt.-nél – derül ki egy, a GVH honlapján pénteken megjelent határozatból.

Az eljárás azután indult el, hogy 2014 végén piaci jelzés és nyilvános információk alapján a GVH tudomást szerzett arról, hogy az országos televíziós reklámpiac meghatározó szereplőjének számító M-RTL 2015-től csomagban, úgynevezett közös csatorna-átlagáron (SAP+) kezdte el értékesíteni a hirdetőknek az RTL Klub és az RTL3 (Cool, Film+, RTL II) csatornákat, mindemellett részesedésvállalások elfogadásához köti a kedvezőbb hirdetői pozíciót, ami a GVH szerint alkalmas lehet arra, hogy erőfölényes helyzetével visszaélve torzítsa a versenyt az országos televíziós reklámpiacon.

Részben hasonló aggályok fogalmazódtak meg korábban, a Magyar RTL Televízió Zrt. és az IKO Televisions Kft. összefonódása tárgyában lefolytatott Vj/66/2011. számú eljárásban is, ezért a GVH 2011. december 19-én kelt határozatában – az érintett csatornák reklámidejének elkülönült értékesítésére vonatkozó – kötelezettségvállalás mellett engedélyezte az M-RTL irányításszerzését az IKO Televisions Kft. felett. A GVH döntése szerint a vállalás kétéves, 2013 végéig tartó időtartama kellő időt biztosít a piaci szereplőknek arra, hogy megfelelően felkészüljenek az M-RTL-csoport portfolió-bővüléséből eredő változásokra, például egyes csatornák értékesítési együttműködése által. A kétéves időtáv a GVH álláspontja szerint arra is lehetőséget teremt, hogy egyes csatornák hirdetési szempontból megerősödjenek, még hatásosabb versenykényszert eredményezve ez által a fenti összefonódással létrejövő vállalkozáscsoportnak.

A 2014-es üzleti év lezárását követően és a folyamatban lévő szerződéses tárgyalások várható lezárása után a GVH által is nyomon követhetővé válhattak az RTL magatartásának lehetséges hatásai. A GVH 2015. június 15-én indította meg az eljárást Vj/49/2015. szám alatt, gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH most azzal magyarázta ennek az eljárásnak a leállítását, hogy

“időközben átrendeződött a piac elsősorban az atmedia Kft. csatorna portfóliójának 2016-ra megvalósult jelentős bővülése miatt. Ilyen körülmények között a feltételezett erőfölényes helyzet nem volt megállapítható, ezért a GVH megszüntette a Vj/49/2015. számú eljárást 2016. június 20-án hozott végzésével.”

A sajtóban az eljárás kezdetekor egyébként megjelent, hogy az eljárásnak esetleg köze lehet ahhoz, hogy Andy Vajna kormánybiztos megvette az RTL piactársát, a TV2-t, de ezt a GVH vitatta.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.