Média

Így reagáltak Andy Vajnáék a TV2-vezér korlátaival kapcsolatos hírekre

A 24.hu kíváncsi volt, mi Andy Vajnáék véleménye arról az állításról, hogy Dirk Gerkens, a TV2 vezérigazgatója nem jogosult komolyabb értékű szerződéseket aláírni, vagy például a hírigazgatót utasítani.

A Népszabadság mai cikke alapján nemrég mi is megírtuk: Dirk Gerkens, a nemrégiben hivatalosan is kinevezett TV2 vezérigazgatója korlátozott jogkörökkel rendelkezik, mivel a napokban megjelent Cégközlönyben közölt alapító okirat szerint minden nettó 10 millió forint feletti szerződés megkötése, módosítása, megszüntetése a tulajdonos (a Magyar Broadcasting Co. Kft – MBC), illetve Andy Vajna hatáskörébe tartozik. Ez a lap szerint egy 15 milliárd forintos árbevételű kereskedelmi televíziónál azt jelenti, hogy Dirk Gerkens vezérigazgató csak a tulajdonos jóváhagyásával rendelhet meg műsorokat vagy köthet reklámszerződést. Az alapító okirat másik érdekessége, hogy ez alapján Gerkens nem főnöke Kökény-Szalai Vivien hírigazgatónak és a Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó egyik bizalmasának tartott Halkó Gabriella gazdasági igazgatónak, az ő közvetlen felettesük Andy Vajna.

A hír kapcsán a 24.hu megkereste a TV2 Csoportot, hogy megtudjuk álláspontjukat a Népszabadság cikkében megfogalmazottakról. A TV2 kommunikációs osztályáról ezután azt  jelezték, hogy a kérdésre a tulajdonosok fognak reagálni. Ez a válasz meg is érkezett Andy Vajna cégétől, a Magyar Broadcasting Co. Kft.-től (MBC), illetve annak sajtóirodájától. Ebben azt írják:

A TV2 tulajdonosa, Andy Vajna alapítóként gyakorolja a munkáltatói jogokat a TV2 vezérigazgatója, gazdasági igazgatója és hírigazgatója felett. A gazdasági igazgató és a hírigazgató napi szintű operatív irányításáért a TV2 vezérigazgatója, Dirk Gerkens felel. A tulajdonos alapvető stratégiai döntések meghozatalában vesz részt, a csatorna napi ügyeibe nem folyik bele.

A válaszközlemény arra egyébként nem tér ki, hogy akkor a cégközlönyben olvasható alapító okiratban miért szerepel akkor a 10 millió forint feletti kitétel.

Sokáig tartó átmeneti állapotok

Gerkens vezérigazgatói kinevezése egyébként rendkívül sokáig elhúzódott, voltak, akik már azt találgatták, a volt RTL-vezér vissza is lépett a megbízatástól. Ugyanis bár már a TV2 Média Csoport megvásárlásának tavaly októberi bejelentésekor azt jelezte az új tulajdonos, az MBC (konkrétan maga Andy Vajna kormánybiztos), hogy az RTL Magyarország volt vezérigazgatóját kérte fel a TV2 Csoport vezetőjének, Gerkens hivatalos kinevezésére csak idén március 24-i hatállyal került sor. Ennek ellenére idén januártól Gerkens már eljárt a cég nevében, a TV2-től kapott korábbi információink alapján már munkáltatói is jogokat gyakorolt. Ezt feltehetőleg valamilyen tulajdonosi meghatalmazással tehette, mivel a cégbírósági adatok alapján a céget csak Andy Vajna (aki nemrég Vajna Andrásra magyarosította a nevét) és Kovács Andrea Mária, a kormánybiztos üzleti érdekeltségeit összefogó AV Investments holding ügyvezetője jegyezte. Erről a több hónapig tartó időszakról és Gerkens márciusi kinevezéséről, korábban itt írtunk részletesebben.

(Kiemelt kép: Dirk Gerkens, a TV2 vezére)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik