Média

100 újságíró veszti el a munkáját: holnap jelenik meg utoljára az Independent

Independent
Independent
Szombaton jelenik meg utoljára az Independent című tekintélyes brit újság nyomtatásban. Van, aki 23 évnyi munkája után sem kap végkielégítést, ugyanis külsősként foglalkoztatták.

Már holnap valósággá válik az Independent megszűnéséről szóló döntés, amit a kiadó tulajdonosa, Jevgenyij Lebegyev február elején jelentett be. A nyomtatott kiadás leállításának az a magyarázata, hogy az Independent print változatának veszteségeit gyakorlatilag a kiadó másik lapjának, az alacsony áron tartott i-nek a bevételeiből fedezték, de az i-t új tulajdonosnak adták el.

Az Independent vasárnapi kiadásából, az Independent on Sundayből múlt hét vasárnap jelent meg utoljára lapszám, a vasárnapi lap munkatársai tehát már elvesztették a munkájukat, míg az Indepentből holnap jön ki az utolsó, így az ott dolgozókkal ezután közlik majd hivatalosan, hogy ki maradhat.

A két újságot együttvéve 160 dedikált újságíró készítette mostanáig, közülük körülbelül 25 főt vesz át az Independent online kiadása, 34 újságírót pedig az i új tulajdonosa, a Johnston Press igazol le.

Azt, hogy végül kit vesznek át az online-hoz, illetve kit rúgnak ki a főlaptól,  csak azután jelentik be hivatalosan, hogy most az utolsó számot nyomdába adják. Mindenesetre a Press Gazette médiaportál úgy tudja, hogy főleg az Independent legismertebb, legmeghatározóbb neveit veszik át.

A Press Gazette azt is írja, hogy a hierarchiában kevésbé magas pozícióban lévő újságíróknak az online-on kevesebb fizetést ajánlanak fel. Ráadásul többeknek komoly aggályai vannak az online kiadással kapcsolatban, mivel a netes verzió természete és közönsége eltér, más témák érdeklik az online olvasókat, illetve eltér a feldolgozás módja.

Laura Davison, a brit újságírószövetségtől (National Union of Journalists) például arról beszélt, hogy a fizetések és a körülmények egyébként rosszabbak a digitális piacon, mint a printben. Tapasztalt személyek vesznek el az alacsony büdzsék miatt, ráadásul a jelenlegi digitális szerkesztőségi tagok is aggódnak a fizetésük miatt, a magas terhelés és más problémák miatt.

Mindez biztosan ki fog hatni a termékek minőségére is. Ahhoz, hogy ezt el lehessen kerülni, befektetésre lenne szükség, azonban csak kevés jele van annak, hogy ez része lenne a terveknek – mondta.

Egyébként Amol Rajan, az Independent napilap szerkesztője várhatóan maradhat, és Patrick Cockburn, valamint Robert Fisk külpolitikai tudósítókra is számítanak. Ollie Wright politikai szerkesztőként szintén átigazol az online-ra, ahogyan Charlie Cooper és Rupert Cornwell is folytathatja a munkát. Simon Calder, az utazás rovat szerkesztője, valamint Grace Dent rovatvezető is átnyergelhet a printből az online-ra.

A héten került sor a Press Awards díjak átadására, ahol az Independent és az i elismerést vehetett át. Itt Lisa Markwell, a vasárnapi Independent szerkesztője arról beszélt, hogy ő és csapata munkát keresnek. Markwell, aki egyébként 2013-ban lett a lap szerkesztője, James Hanninggal és Mike Higgins-szel együtt veszítette el a munkáját.

Az Independent on Sundaynál szerkesztőként dolgozó Keith Howitt nyugdíjba vonul. Ő 25 éve dolgozott az Independentnél. Ugyancsak a kényszertávozók között van Jane Merrick, aki egyszerre dolgozott az Independent on Sunday és az Independent lapoknak. A vasárnapi kiadás politikai szerkesztője, Tom McTague a Politiconál folytatja. Megerősítették azt is, hogy Ian Burrell is távozik. Ő 14 évvel ezelőtt csatlakozott a szerkesztőséghez, de úgy gondolta, hogy nem pályázza meg az online kiadásra meghirdetett helyeket, így inkább más lehetőségek után néz.

Szintén távozik David Wastell külpolitikai szerkesztő, aki 2014-ben a Telegraphtól igazolt az Independenthez. A távozók névsorába került Virginia Ironside is, aki 23 éven át szerkesztette az Independent hetente jelentkező Dilemmas (Dilemmák) rovatát. Ő a Press Gazette-nek arról nyilatkozott, hogy a hozzá hasonló külsős (szabadúszó) újságírókhoz hasonlóan csak csekély mennyiségű információt közöltek vele, ráadásul nem kap végkielégítést sem, hiába tehát a 23 éve tartó együttműködés.

Az Independent egyébként nem válaszolt a Press Gazette megkeresésére.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik