Média

Lefújták a sztrájkot a Financial Timesnál, de az Independent miatt kiakadtak

FT Financial Times
FT Financial Times
Végül az FT újságírói elfogadják a kiadó új nyugdíjajánlatát, viszont bírálják a menedzsmentet az Independent című lap ügyében.

A Financial Times újságírói szavazáson döntöttek arról, hogy elfogadják a részükre felajánlott nyugdíjajánlatot, ugyanakkor bírálták a menedzsmentet és konkrétan Evgeny Lebedevet, ami miatt nem egyeztettek a szerkesztőséggel azelőtt, hogy az Independent és az Independent on Sunday nyomtatott változatainak megszüntetéséről döntöttek.

Egyébként mintegy 90 százaléka az FT azon újságíróinak, akik egyúttal tagjai a brit újságíró szövetségnek (National Union of Journalists) szavazott úgy, hogy elfogadják az új ajánlatot és lefújják a kilátásba helyezett sztrájkot, ami 34 év után az első lett volna a Financial Times történetében.

Felajánljuk teljes támogatásunkat és szolidaritásunkat az Independentnél és az Independent on Sunday (IoS) dolgozó valamennyi újságírónak. A brit média szegényebb lesz egy fontos hanggal az újságos standoknál”

– írták az újságírók, akik kiálltak kollégáikért.

A Financial Times újságíróinak elkeseredett vitája a nyugdíjak kapcsán egyébként 7 hónapon át tartott a menedzsmenttel. A vita még akkor kezdődött, amikor a japán Nikkei csoport 844 millió angol fontért megvette az FT Groupot Pearsontól tavaly.

„Az elmúlt hét hónapban az FT stábja megmutatta, hogy kész harcolni a munkafeltételeiért, kész szembemenni akár a menedzsmenttel is, és ezt fogjuk tenni a jövőben is”

– írták az újságírók a mostani megegyezés kapcsán.

Ha a belengetett sztrájk megvalósult volna, akkor ez lett volna az első ilyen alkalom 1982 óta. Akkor egy fizetésekre vonatkozó vita miatt a Financial Times nem is jelent meg, mivel az újságírók az utcára vonulva tiltakoztak lapszerkesztés helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik