Média
Az RTL Group székháza

Újra remekelt az RTL Group

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 03. 10. 11:11

Rekord árbevétel, rekord profit, nagyot erősített az RTL Group a most zárult pénzügyi évben, digitális téren meg pláne.
Korábban a témában:

Közzétette a 2015-re vonatkozó üzleti eredményeit az RTL Magyarországot (M-RTL Zrt.) is tulajdonló nemzetközi médiakonszern, az RTL Group.

A jelentés alapján a digitális (online) területen erősödtek a legnagyobbat tavaly: óriási mértékben, 72,2 százalékkal növelték az e területből származó bevételeiket, amely így elérte az 508 millió eurót, szemben a 2014. évi 295 millió euróval.

Ezzel együtt a digitális területek ma még csak a cégcsoport összbevételének 8,4 százalékát jelentik, a maradék 53,7 százalék tévés és rádiós hirdetési bevételekből származik. (Az RTL Magyarországon ugyan nem rendelkezik rádióval, de külföldön több rádiócsatorna is hozzájuk tartozik.)

Az RTL csoport bevételeinek 22 százaléka származott tartalomból, míg 4,1 százaléka (248 millió euró) különféle platformbevételekből (kábel, műhold, IPTV), valamint 11,8 százaléka egyéb területekről.

Az RTL Group összárbevétele a 2015-ös évben 3,8 százalékot emelkedve 6029 millió euró lett, szemben a 2014-es év 5808 milliójával.

A legnagyobb növekedést a Mediengruppe RTL Deutschlandnak köszönhetik, egyrészt a növekvő digitális területek révén, másrészt a kedvezően alakuló devizaárfolyamoknak köszönhetően.

Az RTL digitális bevételei nem csak az organikusan növekedésnek, de felvásárlásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően is nőttek több mint 72 százalékot. Az RTL Digital Hubhoz tartozó BroadbandTV éves szinten 102 százalékot, a StyleHaul 87 százalékot, a SpotX 56 százalékot nőtt.

Az RTL csoport catch-up TV szolgáltatásai, honlapjai összesen 105 milliárd videómegtekintést értek el, ami azt jelenti, hogy egy év alatt megtriplázták a 2014-es 36,4 milliárdos megtekintést.

Érdekel a content marketing?


Jelentkezz a márciusban induló képzésre!

A ma publikált üzleti jelentésből az is kiderül, hogy az RTL Group 2016 januárjában havi szinten körülbelül 11 milliárd videómegtekintetést produkált, ami 87 százalékkal több a 2015 januári adatokhoz képest.

Az RTL csoport 2015 júniusában hozta létre az RTL Digital Hubot, amely a cégcsoport digitális portfólióbővülését menedzseli, támogatást nyújt a nemzetközi terjeszkedéséhez, valamint új befektetési területek után kutat az online videós piacon.

Anke Schäferkordt és Guillaume de Posch, az RTL Group társ-vezérigazgatói közös közleményükben azt írták, hogy a saját tartalmak előállítása és a megvásárolt tartalmak jogai jelentik a növekedésüket biztosító kulcsterületeket egyikét. A közlemény hozzáteszi, hogy a globális gazdasági helyzet ugyan vegyes képet mutatott, de 2015 rekord év volt az RTL csoport számára. A cég történetében most először értek el 6 milliárd euró árbevételt, de a profit (EBITDA) is minden idők legmagasabbika lett. Hozzátették, hogy a legnagyobb profitcenterük, a Mediengruppe RTL Deutschland jelentős növekedésének köszönhetően immáron a negyedik egymást követő évben érnek el rekord eredményeket.

“Az Észak-Amerikában végrehajtott digitális fejlesztések (BroadbandTV, StyleHaul és SpotX) révén az online videóink kritikus tömeget értek el nagyon rövid idő alatt. Ez pedig megmutatkozott az üzleti eredményeinkben is. A digitális terület az RTL nagyon fontos és gyorsan növekvő lába lett, a televízió és a tartalomgyártás mellett.”

– írták a közleményben.

Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) egyébként 1167 millió euró lett, ami 2 százalékos növekedés 2014-hez képest.

Egyébként az RTL Group egyik legnagyobb konkurensének, a ProSieben.Sat1-nek (a TV2 egykori német tulajdonosának) is remek üzleti éve volt, többek között a digitális terén véghez vitt növekedésnek is köszönhetően.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.