Média

Napokon belül eldől a Népszava jövője

Népszava 1890-ből
Népszava 1890-ből
Újabb vételi ajánlattal keresték meg a rendkívül nehéz helyzetben lévő napilapot, amelynek sorsa akár már a hétvégére eldőlhet. A vevő a Geoholdinghoz tartozó Geomedia lehet.

Újabb vételi ajánlattal keresték meg a súlyos gondokkal küzdő Népszavát – írja a NOL a Klubrádió Szabad Sáv című műsorában elhangzottak alapján. A műsorbeli beszélgetés alapján akár már a hétvégére eldőlhet, hogy a dolgozói egyesülettel folyó tárgyalások eredményeként megszerzik-e a lap alapítói jogát – derült ki Horváth Lászlónak, a Jókai utcai MSZP székházat is megszerző Geoholding Zrt. meghatározó tulajdonosának, a Geomedia Kiadó igazgatósági elnökének a szavaiból a Klubrádióban.

A Geoholding a tulajdonosa egyebek mellett a Geomédia cégen keresztül a Vasárnapi Híreknek, a Szabad Földnek és több receptújságnak, például a Vidék íze című lapnak. A Népszava megvásárlása után a szerkesztőséget összevonnák a Vasárnapi Hírek szerkesztőségével, és a Vasárnapi Hírek lenne a napilap hétvégi kiadása. Horváth László arról is beszélt, hogy tervei szerint a közös szerkesztőséget Vince Mátyás, az MTI korábbi elnöke vezetné.

Horváth László azt is mondta a rádióban, hogy a Népszavának meg kell állnia a lábán piaci alapon, ennek érdekében 40 fő körül racionalizálnák a szerkesztőség létszámát.

Horváth ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Népszavát nem tudják megvásárolni a dolgozói egyesülettel való megállapodás nélkül. Egyébként a jelenleg egyszázalékos tulajdonrészt birtokló Népszava Szerkesztőség Dolgozóinak Szociális Kulturális és Segélyező Egyesülete is ajánlatot tett a Népszavára, amelynek ára 29 millió forint. A Népszava jelenlegi 99 százalékos tulajdonosa egyébként a svájci Luganóban bejegyzett TGD Intermedia SA.

Ez lehet, hogy olcsónak tűnik, de jelenleg évente 200 millió forint veszteséget produkál az újság, amelynek főszerkesztője 2014 nyarán a vészharangot is megkongatta. Akkor azt mondta, hogy ha nem kapnak sürgősen segítséget, 2 hónapon belül nem tudják tovább folytatni a munkát.

2000-ben még 40 ezer példány fogyott belőle, most jó, ha 11 ezer

Ráadásul, ahogy arról a 24.hu beszámolt, a Népszava példányszáma – ahogy szinte valamennyi országos napilapé – folyamatosan zuhan, 2015 utolsó negyedévében mindössze 11 ezer példány fogyott belőle, ami elég nagy csökkenés az egy évvel korábbi 14 ezerhez és a 2010 negyedik negyedéves 19 ezerhez képest is, de még lesújtóbb a kép, ha a tíz évvel ezelőtti (2006. negyedik negyedéves adatokra) is rápillantunk. A MATESZ (Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség) adatai alapján akkoriban 26 ezer példány fogyott az újságból, amelynek értékesített példányszáma 2000 negyedik negyedévében még 40 ezer körül volt. Vagyis lényegében megnegyedelődött a lapot megvásárló tábor.

A Népszava első változata 1877 májusában indult Budapesten Külföldi Viktor szerkesztésében, eredetileg csak hetente egyszer majd háromszor jelent meg, napilappá 1905-ben alakították át.

A 24.hu egyébként kereste a Geomédia kiadó vezérigazgatóját az ügyben, amennyiben választ kapunk megkeresésünkre, további részletekkel jelentkezünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik