Light

II. Erzsébet dédunokája születéséről is beszélt karácsonyi üzenetében

Az idén a világnak többször is “a sötétség pillanataival kellett konfrontálódnia”, de karácsony idején különösen igaz a mondás, hogy jobb meggyújtani egy gyertyát, mint átkozni a sötétséget – hangsúlyozta pénteken elmondott karácsonyi üzenetében a brit uralkodó az MTI szerint.

II. Erzsébet dédunokája érkezéséről is beszélt üzenetében. Mint mondta az élet egyik legnagyobb öröme, ha valaki nézheti, amit a gyermeke, az unokája vagy éppen a dédunokája a karácsonyfát díszíti. Majd rögtön folytatta: idén az én családom is bővült egy taggal, aki csatlakozhat ehhez a mókához – utalva ezzel a kis Charlotte hercegnő születésére.

A sötétség pillanatai

Az életének 90., uralkodásának 64. esztendejében járó II. Erzsébet királynő hagyományosan karácsony első napján szól az Egyesült Királyság és a zömmel egykori brit gyarmatokból álló Nemzetközösség népeihez. Karácsonyi üzenetét – más nyilvános megszólalásaival ellentétben – mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül.

Idei beszédében – a “sötétség pillanatainak” többszöri felemlítésével, bár konkrétumok nélkül – egyértelmű utalásokat tett az év során elkövetett súlyos terrorcselekményekre. Kijelentette ugyanakkor: az év e szakaszában világszerte milliók gyújtják meg a remény fényeit, amelyek mindig diadalmaskodnak a sötétség felett.

Nem voltak ideálisak

A brit uralkodó Jézus születésének történetét felidézve ugyancsak egyenes utalást tett az európai menekültválságra, jóllehet szintén konkrétumok említése nélkül, mivel a törvényerejű brit szokásjog alapján aktuálpolitikai kérdésekben nem nyilváníthat véleményt nyilvános megszólalásaiban. II. Erzsébet királynő kijelentette: Jézus születésének körülményei “távolról sem voltak ideálisak”, ám még ennél is rosszabb következett, mivel a családnak menekülnie kellett hazájából.

Az uralkodó szerint “nem meglepő”, hogy a történet ma is világszerte élénken él a keresztények gondolkodásában. Hozzátette: jóllehet üldöztetést szenvedett és rövid életét kényszerűen szülőhelyétől távol töltötte, Krisztus ma is érvényes üzenete azonban nem bosszúra és erőszakra ösztönöz, hanem egyszerűen arra, hogy az emberek szeressék egymást. “Ezt az üzenetet nem könnyű megfogadni, de nem is szabad tőle visszariadni” – fogalmazott a királynő.

Happy birthday to you

II. Erzsébet könnyed utalást tett arra is, hogy jövőre betölti 90. életévét, és népei nagyszabású megemlékezésekkel készülnek a jeles születésnapra. Az uralkodó kijelentette: 2016 “sűrű” év lesz, és figyelmeztették, hogy “egynél vagy kettőnél több alkalommal” fogja hallani a “Happy Birthday” kezdetű születésnapi üdvözlő dalt. Nagy-Britannia világraszóló rendezvénysorozattal készül az évfordulóra.

Május 12-étől 15-éig például minden este 90 perces parádét rendeznek majd a legősibb angliai királyi rezidencia, a London nyugati határában fekvő windsori kastély parkjában. A szervezők a hatalmasnak ígérkező programról egyelőre csak annyit árultak el, hogy 1500 táncos, énekes, zenész, színész és egyéb művész lép fel, és a műsorban 900 ló is szerepelni fog.

A 90 perces program a királynő eddigi 90 évnyi életútjának és több mint hat évtizednyi uralkodásának legfőbb epizódjait idézi fel. A műsort ugyanaz a csapat rendezi, amely az uralkodó trónra lépésének 60. évfordulóján tartott hatalmas gyémántjubileumi ünnepségsorozatot is szervezte 2012-ben.

A négynapos windsori parádé ráadásul csak az első nagyszabású tisztelgés lesz a 90 esztendős királynő előtt, egy hónapra rá ugyanis minden idők legnagyobb utcabáljával ünnepelheti London népe II. Erzsébet születésnapját.

Júniusban lesz a nagy buli

A tervek szerint a megaparti helyszíne a Buckingham-palotát, a királyi család első számú londoni rezidenciáját és az Admiralitást összekötő, vörös aszfaltjáról híres sugárút, az egy mérföld – 1,6 kilométer – hosszú The Mall lesz. Az út teljes hosszában piknikasztalokat állítanak fel, amelyek mellett tízezren ehetnek-ihatnak a 2016. június 12-ére tervezett ünnepi partin.

A királynő születésnapja valójában április 21-én van, de évszázados hagyomány, hogy a mindenkori brit uralkodó “hivatalos” születésnapját júniusban ünneplik, abban a reményben, hogy akkor talán a brit időjárás is lehetővé teszi a nagyszabású szabadtéri rendezvényeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik