Light

Mindenki megnyugodhat, de főleg a halak: nem veszélyezteti őket a kánikula

Hekk (Array)
Hekk (Array)

A Balaton oxigénszintje megfelelő, a tó felmelegedése nem veszélyezteti a halállományt, mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Ha a hőségben nagyon lecsökkenne a víz oxigénszintje, az okozhatna halpusztulást, de a Balatonnál most nem kell ettől tartani, a tó vize ugyanis nagyon tiszta, kevés az alga – közölte a vezérigazgató az MTI-vel.

A hőség akkor lehet veszélyes, ha hirtelen következik be a felmelegedés. A Balaton fokozatosan melegedett fel, nem jelent problémát a halaknak, hogy most 3-4 fokkal melegebb a víz a szokásosnál – ismertette.

A Balaton nagy kiterjedésű vízfelület, középső részén 3-4 méteres a víz, ami bőven elég arra, hogy különböző hőrétegek alakuljanak ki, és az alsó vízrétegek hűvösebbek – mondta el Szári Zsolt. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a halak szokásai megváltozhatnak, és lehet, hogy elhagyják a partközeli részeket, inkább a mélyebb vizet keresik.

A vezérigazgató szerint a jelenlegi hőség a kisebb tavak, például olyan halastavak esetében okozhat kritikus helyzetet, ahol nagy az algásodás és a haltömeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik