Light

Ráült az ózon a Kárpát-medencére

Ozon(960x640).jpg (Array)
Ozon(960x640).jpg (Array)

Budapesttől Sajószentpéterig, Oszlártól Szentgotthárdig mindenhol magas az ózonszint az országban. Ne menjen ki a szabadba a legmelegebb órákban, akkor nem ózonozódik össze!

A napsütéses időjárás nyomán több településen meghaladta az ózonterhelés az egészségügyi határértéket – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn az MTI-vel. A levegő magas ózontartalma miatt tizenhét település (Budapest, Százhalombatta, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Győr, Esztergom, Tatabánya, Veszprém, Hernádszurdok, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Oszlár, Salgótarján, Eger, Szolnok) kapott kifogásolt minősítést.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább a kora reggeli és késő esti órákban menjenek ki a levegőre. Egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást – tették hozzá.

 

A meteorológiai előrejelzés, valamint a legfrissebb légszennyezettségi adatok alapján hétfő délután is a határértéket meghaladó ózonszennyezettség várható az ország nagy részén – közölte az ÁNTSZ. A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos szerda éjfélig a legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik