Light

Magasabb fokozatba kapcsol a hőség

hoseg(960x640).jpg (Array)
hoseg(960x640).jpg (Array)

Az ország 13 megyéjében másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adtak ki - hétfőig a hőség csak fokozódik, keddtől jelentős lehülés jöhet.

Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyére adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztető előrejelzést.

Pénteken az ország egyre nagyobb területén 25 fok körül vagy a fölött alakul a középhőmérséklet. A kánikula vasárnap tetőzik. Hétfőn a Dunántúlon már megszűnik a hőség, kedden pedig délkeleten is visszaesik a hőmérséklet.

Bár az ország döntő részén továbbra sem lesz csapadék, délután és este elvétve előfordulhat rövid életű zivatar. Erre – a többi országrészhez képest – nagyobb esély az ország északkeleti harmadán van. Esetleges zivatarhoz szélerősödés (50-75 km/h), jelentős csapadék (05-20 mm) és kisméretű jég társulhat. Kis valószínűség mellett egy-egy zivatarban 20 mm-t meghaladó csapadék is hullhat.

 
Fotó: MTI 

Az előttünk álló hétvége hozza el az év eddigi legmelegebb napjait. A hőmérséklet hazánkban idén még nem emelkedett 35 fokig, vasárnap viszont akár meg is haladhatja azt. A fokozódó hőség ellenére az országos napi maximum és legmagasabb minimum rekordok várhatóan nem dőlnek meg: előbbiek 37-39, utóbbiak 23-24 °C körül vannak. Hűsítő zápor, zivatar csak néhol fordulhat elő, a napsütésé lesz a főszerep.

Szombaton napos idő várható többnyire kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Északkeleten és északnyugaton – ahol több lehet a gomolyfelhő – délutántól néhol zápor, zivatar előfordulhat. A délnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 35 fok között alakul.

Vasárnap túlnyomóan napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Délután, este helyenként zápor, zivatar valószínű. A délnyugati szelet több helyen erős lökések kísérik, zivatar környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 36 fok között alakul.

Hétfőn a napsütés mellett erős gomolyfelhő-képződés kezdődik, és a déli óráktól egyre több helyen várható zápor, zivatar. Kezdetben a délnyugati, délután a Dunántúlon, estétől másutt is az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szelet kísérik helyenként erős lökések. Zivatar környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 24 és 29, másutt 30 és 34 fok között alakul.

Kedden gyakran lesz erősen felhős az ég, és több helyen várható zápor, keleten eleinte zivatar is kialakulhat. Az északnyugati, északi szelet erős, néhol viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 26 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz a melegebb.

Szerdán felhőátvonulásokra számíthatunk néhány órás napsütéssel. Elszórtan várható záporeső. Az északi, északnyugati szelet erős, helyenként viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik