Light

Támad a kánikula, igazi strandidő lesz

hoseg-budapesten(2)(210x140).jpg (Array)
hoseg-budapesten(2)(210x140).jpg (Array)

Ez az év első valódi nyári hétvégéje, tikkasztó napsütéssel és kánikulai meleggel. Az allergiások viszont nagyon nem örülnek. 

Szombaton derült, száraz, igazi strandidő lesz. A csúcshőmérséklet 28 és 32 fok között alakul. Gyenge marad a déli szél – írja előrejelzésében a Köpönyeg.hu. 

Vasárnap marad a hőség, országszerte 30 fok körüli értékeket mérhetünk. Tikkasztó napsütésre számíthatunk.

Hétfőn a napsütést főleg északon zavarják gomolyfelhők – itt egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Kánikulai meleg várható.

Kedden kezdetben csak fátyolfelhők jelennek meg az égen. Délután egyre magasabbra törnek a gomolyfelhők, és egyre többfelé törhet ki zivatar.

Szerdán és csütörtökön a többórás napsütés mellett csak elszórt frissítő zápor, zivatar fordulhat elő. 29 fok körüli nyári melegre van kilátás.

Szenvedhetnek az allergiások

Az ÁNTSZ híre azonban belerondít a nyárias időjárásba: a szolgálat ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy  a hétvégén több allergén növény pollenkoncentrációja is elérheti a tüneteket okozó szintet.

A pázsitfüvek pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas, nagyon magas szintet. A kültéri allergén gombák spóraszáma is nő: az a közepes-magas szintre, sőt helyenként a Cladosporium gombáé a nagyon magas szintre is emelkedhet.Továbbá a csalánfélék virágporának mennyisége is a közepes-magas tartományban alakul.

Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja is elérheti helyenként a közepes szintet, de jellemzően alacsony tartományban lesz. Emellett megkezdődött a libatopfélék virágzása is, de pollenjükből egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kevésbé jelentős allergének közül jelen van még a fenyőfélék, a bálványfa, a hársfa, a bodza, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora, általában alacsony koncentrációban – közölte az ÁNTSZ az MTI-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik