Light

Sokkal kevesebb patkány él New Yorkban, mint gondolták

A rágcsálók betegségeket terjesztenek, tüzet okoznak a vezetékek elrágásával, alkalmanként az embereket is megharapják, ezért küzdenek ellenük a nagyvárosban.

Egy évszázados mondás szerint New Yorkban legalább annyi patkány van, mint ahány ember él – utóbbiak száma jelenleg nyolcmillió. Valós számuk felbecsülése azonban rendkívül nehéz, noha a legtöbb new yorki már találkozott velük az aluljárókban vagy a szemetesek környékén.

Jonathan Auerbach, a Columbia Egyetem kutatója saját módszert dolgozott ki a becslésre – a patkányok észleléséről szóló lakossági bejelentéseket elemezve arra a következtetésre jutott, ohgy a városban 40500 ingatlan lehet patkányokkal fertőzött, ez kevesebb, mint New York épületeinek öt százaléka. Egy átlagos patkánykolónia ötven példányból áll, így az egész városban mintegy kétmillió állat lehet.

A kutatás a brit Királyi Statisztikai Társaság versenyére készült, a vetélkedőt Auerbach megnyerte. New York egészségügyi hivatala figyelemreméltónak nevezte az eredményeket, noha hozzátették, hogy a patkányok pontos számának ismerete nem befolyásolja az ellenük való fellépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik