Kultúra

Világzenei fesztivál Panyolán

Rúzsa Magdi is ott lesz és a Balkán Fanatic is ott lesz!

Több ezer érdeklődőt várnak a szervezők a Panyolafeszt Határmenti Világzenei Fesztiválra, amelyet augusztus 8. és 10. között rendeznek meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

Muhari Zoltán polgármester az MTI-nek elmondta, hogy az esti koncerteken olyan előadók lépnek fel, mint Rúzsa Magdi, a Folk Error, a Balkán Fanatic és a Desenvoltura, de Panyolára várják a Buda Folk Bandet, a Taurin Cirkuszcsoportot és a Meszecsinka együttest is.

Ilyen programok lesznek még

Délutánonként a népzene és a néptánc kap főszerepet hazai, illetve határon túli csoportok részvételével, miközben a régi szatmári ételeket és a híres panyolai pálinkákat is megkóstolhatják a fesztiválra érkezők, akik a helyi pálinkafőzdébe is ellátogathatnak.

A záró napon rendeznek egy régi hangulatú kirakodóvásárt is: a 10 órakor kezdődő vásáron mutatványosok és zenészek szórakoztatják a vevőket, akik a kézműves termékek mellett szatmári szilvalekvárra, gyümölcsaszalványokra, szörpökre, sőt még kisállatokra is alkudozhatnak.

Napról napra

A nyitó napon, augusztus 8-án – Rúzsa Magdi és a Folk Error koncertje előtt – a romániai Kökényesd, valamint Panyola, Fehérgyarmat és Rozsály néptáncegyüttese lép fel.

Másnap délután a szatmárnémeti Brighella Bábszínház előadásával kezdődik a program, a romániai Nagykárolyból a Rekettyés Néptáncegyüttes, Mátészalkáról pedig a Szatmár Néptáncegyüttes mutatkozik be.

Ízes étkek is lesznek

Muhari Zoltán kitért arra, hogy az ételek utcájában a híres népi étkek közül az ínyencek megkóstolhatják majd a kötött levest, a szatmári töltött káposztát, a lapcsánkát, az oltott kását és szilvás házi sütemények sokaságát is. A történelmi Magyarország partiumi területéről is jönnek Panyolára ételkészítők, ők az ottani jellegzetességeket kínálják majd, köztük áfonyalekváros finomságokat.

A polgármester szólt arról is, hogy a négy-ötezer résztvevő között Panyoláról elszármazottakat is várnak a világzenei fesztiválra, őket a záró napon szabadtéri istentiszteletre is hívják, amelynek keretében a református temetőben átadják az új haranglábat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik