Light

A világ leghülyébb múzeumai

Retyótörténelem, falloszkollekció és összetört szívek gyűjteménye. Ön melyiket nézné meg?

A furcsa tényeket, bizarr érdekességeket és helyeket gyűjtő Mental Floss a világ legbetegebb múzeumaiból állított össze egy szép listát. A lajstromban a banánmúzeumtól a megkérdőjelezhető hatékonyságú orvosi eszközök gyűjteményén át egészen a PEZ-cukorkatartók döbbenetes mennyiségét kínáló kollekcióig számos hihetetlen intézmény található. A legjobbak közül kiválasztottuk a legdurvábbakat.

Delhiben található a nemzetközi vécémúzeum. Igen, pontosan azt kínálja a hely, amit a neve ígér: buditörténelmet, a múlt és a jelen klotyóihoz kapcsolódó relikviákat, értékes képeket.

A massachusettsi Museum of Bad Art szintén nem árul zsákbamacskát: nem jó (sőt: rossz) művészeti alkotásokat nézhetünk meg itt. Félresikerült portrék, szörnyű tájképek (ahogy a weboldalon is reklámozzák: ez itt vajon hegy vagy fagylalt akar lenni?) láthatóak a szenzációs gyűjteményben. Mint például ez a Mikulás.


Forrás: facebook/Museum of Bad Art

Az egyik legkülönlegesebb tárlat az arlingtoni Odaégett Ételek Múzeumában látható. A 80-as években indult a története, amikor is a kurátor (aki akkor még nem volt az) főztje egy hosszú telefonhívás közben durván odaégett. Mára ez művészetté avanzsált, és a kiállított tárgyak között olyan tárgyakkal találkozhatunk, mint például a „Háromszor sütött krumpli”.

Ennél eggyel kevésbé izgalmas, mondhatni valószínűleg csak egy aprócska célcsoport számára lehet lenyűgöző a Wisconsinban található Nemzeti Mustár Múzeum. Íme egy videó a gyűjteményről.

Több mint 250 pénisz található egy izlandi épületben, és ezúttal nem a parlamentre vagy egy párt székházára utalunk: a szigetország szinte valamennyi állatfajának nemi szerve (és számos egyéb releváns kiállítási tárgy) megtekinthető a népszerű falloszmúzeumban.

Pénisz talán nincs benne, de így is nagyon izgalmas a tönkrement párkapcsolatok maradványait bemutató horvátországi gyűjtemény. Szakítások után megőrzött tárgyakat láthatunk itt, és a hozzájuk kapcsolódó személyes emlékeket, történeteket. Bár 2011-ben ez volt Európa leginnovatívabb múzeuma; mindenesetre a szakításon nemrégiben átesett múzeumbarátoknak inkább a budigyűjteményt ajánljuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik