Light

Coca-Cola-üzenet a vásárlónak: „Te retardált”

Kínos véletlen miatt került az üdítő kupakjára a sértő üzenet.

Igencsak meglepődött egy kanadai nő, amikor kinyitotta a Vitaminwater márkájú ásványvizes palackot, és a kupak belsejében a következő szavakat látta: „You Retard”, azaz: „Te retardált” – jelentette a kanadai sajtó. A szöveg különösen érzékenyen érintette az Edmonton városában élő nőt. Egyik 11 éves testvére ugyanis autista és Little-kórban, azaz újszülöttkori agysérülésben szenved.

Amikor ezt az Egyesült Államokban élő apja megtudta, felháborodott levelet írt a Vitaminwatert gyártó Coca-Colának, közölve, hogy családjukban lánya betegsége miatt tabu a „retardált” szó, amit csak mint az „R-szó” írt le. Kanadában élő lánya pedig a Facebookon tette közzé a sértő szöveggel ellátott kupakról készült fényképet, mellékelve hozzá apja levelét.

“Te Retardált” – sértő üzenetet küldött egy kínos hiba miatt a Coca-Cola
Fotó: Facebook/Blake Loates

A cég hamar válaszolt, elnézést kért az eset miatt, és közölte, hogy a szöveg egy véletlen hiba miatt került a kupakba. A Coca-Cola ugyanis egy promóciós kampányt folytatott, amiben teljesen véletlenül kiválasztott angol és francia szavakat rejtettek el az üdítős kupakokban. Ami jelen esetben az angol „You”, azaz „te”, valamint a francia „Retard”, azaz „késés” szavak voltak. Csakhogy a „retard” angolul azt jelenti, retardált.

A Coca-Cola kommunikációs vezetője a Metro című kanadai lapnak elmondta: a kupakokban lévő szópárokat előzetesen leellenőrizték, de mint francia szöveget, és így elkerülte figyelmüket a „retard” szó angol jelentése. A cég az eset után az összes, még fel nem használt kupakot megsemmisítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik