Light

Kapáslövés helyett

Lövéskapás.

Ausztrália kapcsán szokás azzal viccelődni, hogy a kontinensnyi országon minden fordítva, de legalábbis másként van. Választott címünkben és bevezetőnkben arra próbáltunk utalni, hogy nincs ez másként a sportok területén sem.

Az ausztrál fociban, népszerű becenevén a footyban például a játékosok mind a négy végtagjukat használhatják. Persze, amerikai és sok más rokona esetében ezt már megszokhattuk, de a nem rózsaszín lelkületű kislányoknak való sportághoz képest ezek mind kismiskák – aki nem hiszi, annak elég csak az alsó videót megnézni.

De foglalkozzunk jelen írás központi témájával, a felső felvétellel! Bármilyen meglepő, ebben a fajta futballban teljesen szabályos az ellenfélre mászva megszerezni a labdát, ezt hívják a magas elfogásnak (spectacular mark, specky, speckie vagy speccy).

Sőt az így kivitelezett, sikeres elkapást (mark) olyan szabadrúgással, vagy kézi passzal jutalmazzák, amikor a másik csapat nem szerelhet (tackle), azaz nem támadhatja az indítót. Azt ugye, a lenti összeállítás ismeretében nem kell hangsúlyozni, hogy ez a lélegzethez való jutás mellett mekkora előnyt jelent.

Összességében tehát nem csoda, ha külön figyelmet szentelnek a hasonló akcióknak: ezúttal Andrew Walker, a Carlton Football Club focistájának szédületes ugrását kiáltották ki az esztendő legjobbjának; miközben 2011-ből még jó szűk félév hátravan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik