Light

A szarkák ismernek minket

Egy új tanulmány kimutatta a vadon élő szarkák azonosítják az embert arcáról, hangjáról és szagáról.

Számos tanulmány foglalkozott azzal, hogy egyes háziasított állatok miként felismerik-e az embereket, így a kutyák, a méhek, a csirkék, galambok, juhok, lámák, pingvinek, fókák, nyulak, lovak, gyíkok és polipok. Ők mind tudják kik vagyunk, hiszen kapcsolatba kerülnek velünk nap, mint nap. De vajon a vadon élő állatok is képesek felismerni egy-egy embert?

A Szöuli Nemzeti Egyetem és az Ewha Női Egyetem kutatói az szarkaszaporodás éves felmérését végezték, amikor azt tapasztalták 2009-ben, hogy az egyik PhD-hallgatót Young Lee Wont – aki a fészkeket vizsgálta – akkor is követte és piszkálta az egyik szarka, amikor megpróbálta becsapni, azzal, hogy más fejére tette át sapkáját.

A kutatók kíváncsiak voltak arra vajon véletlenül szűrték ki ilyen jól Young Lee Wont, vagy a madarak valóban tudják ki kicsoda. Az eredmények azt igazolták, hogy az emberek szagát csak részben érzékelik, inkább a látásukra támaszkodnak, amely annyira pontos, hogy húszezer emberből is kiszűri az egyetlent, aki korábban a fészkükbe nyúlt.

 

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a szarkák jó memóriájáról (Scienceblog)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik