Nem sok étel osztja meg olyan mértékben az embereket, mint a hawaii, azaz ananászos feltéttel készülő pizza, amelynek csak csodálói és gyűlölői vannak, átmenet nem igazán létezik. Egy norwich-i étterem az utóbbi kategóriába tartozik, és bár elismerik, hogy vevőik részéről van igény az ilyen jellegű feltétre, “elvek a vásárlói elégedettség felett!” felkiáltással húztak egy merészet. A kínálatukba emelték ugyan az ananászos pizzát, de aki ilyenre vágyik, az fizessen is érte: 100 fontot, azaz majdnem 49 ezer forintot kérnek a sonkás-ananászos pizzáért.
Abszolút undorodom az ananászos pizzától. Szeretem a piña coladát, de komolyan, ananászt a pizzára? Soha. Hamarabb raknék rá epret, mint ezt a trópusi rettenetet
– mesélt az ananász iránt táplált gyűlöletéről a Guardiannek Francis Woolf, az étterem egyik társtulajdonosa.
A hawaii pizzát egy görög férfi, Sam Panopoulus találta ki, aki Görögországból Kanadába emigrálva Ontarióban működtetett több éttermet is. A hagyományos receptek helyett inkább a kísérletezésre helyezték a hangsúlyt, így született a hawaii pizza is, amikor testvéreivel gondoltak egyet, és ananászt raktak a tésztára. „Csak viccből csináltuk. Újak voltunk a bizniszben és rengeteget kísérleteztünk” – nyilatkozta a férfi, aki 2017-ben halt meg.