Kultúra

A Los Angeles-i legfőbb ügyész szerint ideje újratárgyalni a szülőgyilkosságért elítélt Menendez fivérek ügyét

Ted Soqui/Sygma via Getty Images
Ted Soqui/Sygma via Getty Images

Erik és Lyle Menendez 1989. augusztus 20-án gyilkolták meg szüleiket, José és Kitty Menendezt. 1996-ban ítélték el őket tettükért, több mint 30 éve vannak börtönben. Ügyükről nemrég jelent meg a Netflix Szörnyetegek: A Lyle és Erik Menendez-sztori című sorozata, ami miatt ismét nagy figyelem irányult a fivérekre. George Gascón, Los Angeles megye legfőbb ügyésze most a Menendez testvérek feltételes szabadlábra helyezését indítványozza – írja a BBC.

Az ügyész szerint, bár a gyilkosságra nincs mentség, a most 53 éves Erik Menendez és az 56 éves Lyle Menendez „megfizették adósságukat a társadalomnak”. Gascón úgy véli,  a testvérpár otthonukban „óriási diszfunkciónak és molesztálásnak lehetett kitéve” – bejelentését azután tette, hogy az ügyben több új bizonyíték is napvilágot látott a szexuális visszaélésekkel kapcsolatban.

Szerinte Erik és Lyle Menendez megérdemli a felülvizsgálatot és a feltételes szabadlábra helyezést.

Az egyik új bizonyíték egy levél, amit Erik Menendez egy családtagjának írt 1988-ban. A levélben részletezi az apja által elkövetett állítólagos bántalmazásokat. A másik bizonyíték a 80-as években aktív Puerto Ricó-i fiúzenekar, a Menudo egy akkor még kiskorú tagjától származik. A férfi azt állította, hogy a Menendez fivérek apja, aki akkoriban az RCA lemezkiadó cég vezetőjeként dolgozott, elkábította és megerőszakolta őt egy, a Menendez-házban tett látogatása során.

Gascón pénteken tervezi hivatalosan benyújtani az újbóli ítélethozatalra vonatkozó ajánlását a bíróságra. Ahhoz, hogy a testvérpárt szabadon engedjék, egy bírónak egyet kell értenie Gascón javaslatával, majd a feltételes szabadlábra helyezési bizottságnak is jóvá kell hagynia a szabadon bocsátásukat.

Kapcsolódó
Nehéz eldönteni, ki a valódi szörnyeteg a szülőgyilkos testvérpár Netflix-sztorijában
A Jeffrey Dahmer történetével indított antológiasorozat második felvonása nem tesz igazságot, és nem kezeli egyik lehetőséget sem tényként, bizarr módon azonban mégis hozzájárulhat ahhoz, hogy kiderüljön az igazság. Kritika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik