Kultúra

Régi-új elnöke lesz a milliárdokat szétosztó Nemzeti Kulturális Alapnak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Október 15-től ismét Bús Balázs lesz a Nemzeti Kulturális Alap elnöke. Az Index megerősített információja szerint így az a politikus tér vissza a kulturális terület legfontosabb pénzosztó szervezetének élére, aki 2021-től idén februárig már irányította azt. Idén Csák János, akkori kulturális miniszter menesztette őt és Závogyán Magdolna, a kulturális tárca államtitkára került a helyére.

A fideszes Bús azzal indokolta távozását, hogy a 2024-es önkormányzati kampányra kíván koncentrálni – Óbudán végül alulmaradt az ellenzéki Kiss Lászlóval szemben, akit időközben letartóztattak –, az akkori hírek szerint viszont az állhatott a háttérben, hogy Csák János erősítette volna a tárca befolyását a pénzosztó szervezet fölött.

Végül Csák miniszter távozott, Hankó Balázs váltotta, aki máris személyesen fúrta meg több független színház állami támogatását. Bús most visszakerül az NKA élére, amelynek támogatásai továbbra is a kulturális élet szereplőinek legfontosabb bevételi és működési forrását jelentik, íróktól a falusi művelődési házakig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik