Kultúra

Megkezdődött a római Trevi-kút felújítása, az év végéig nem lehet majd igazán jó fotót készíteni róla

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Jövőre pedig talán fizetni is kell majd azért, hogy elég közel kerülhessünk hozzá.

Hétfőn elindult a római Trevi-kút felújítási projektje, aminek során a turisták a szökőkút medencéje fölé épített átjárón csodálhatják meg a római műemléket – írja az MTI, Róma főpolgármesterére, Roberto Gualtierire hivatkozva.

A látogatók kedvéért a következő hetekben üveglapokat helyeznek a medence fölé, így a műtárgy azokban a hetekben is látható marad, melyek során a szakemberek a műemlék sokszor pénzérmékkel teli alsó részének tisztítását és renoválását végzik.

A szökőkút Federico Fellini Édes élet (1960) című filmje nyomán vált igazán népszerűvé, amiben Anita Eckberg csalogatja a vízbe Marcello Mastroiannit.

A Poli-palota déli homlokzatára Niccolò Salvi által tervezett, 1732 és 1762 között született (a munkát 1751-től már Guiseppe Pannini irányította) mű egy sűrűn látogatott gyalogosnegyedben található, és rendkívüli mikroklíma-feltételeknek van kitéve, így invazív növényzet, valamint mészkőlerakódás alakult ki rajta – közölte a felújítás okaként a városvezetés, amely hozzáfűzte:

a kút vizét leeresztik, de a rituális pénzbedobás (egy kosár segítségével) természetesen folytatódhat.

Róma kísérleti jelleggel korlátozni fogja az átjárón egyszerre áthaladó látogatók számát, így a munkák során az mindvégig biztonságos marad, de a rendszer abban is segít, hogy a város újabb adatokhoz jusson, és még jobb megoldást találjon a túlturizmus hatásaira.

A Trevi-kutat az elmúlt években naponta 10–12 ezer ember kereste fel, ez a szám pedig a jövőben megváltozhat, hiszen a korábbi tervek szerint belépődíjhoz kötnék a látogatást, egy a látványosság közvetlen környezetét felölelő, fizetős zónát létrehozva.

Az olasz főváros az eddiginél is jóval több, 30 millió látogatóra számít 2025-ben, a jubileumi szentévben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik