Kultúra

Meghalt Martin Lee, az Eurovízió-győztes Brotherhood of Man énekese

Peter Stone/Mirrorpix via Getty Images
Peter Stone/Mirrorpix via Getty Images

77 éves korában elhunyt Martin Lee énekes és dalszerző, a Brotherhood of Man popegyüttes tagja. A PA hírügynökség által kiadott és az együttes Facebook-oldalán közzétett közlemény szerint Lee vasárnap halt meg szívelégtelenségben, rövid betegség után.

A Brotherhood of Man leginkább arról volt ismert, hogy 1976-ban megnyerte az Eurovíziós Dalversenyt a Save Your Kisses for Me című slágerrel. A dal több mint harminc országban ért el első helyezést, és a verseny történetének egyik legkelendőbb eurovíziós kislemeze lett.

Lee (a képen jobbról a második) 1946. november 26-án született Martin Barnes néven a londoni Purleyben, de fiatalkorából öt évet Ausztráliában töltött. 1972-ben csatlakozott a Brotherhood of Man-hez, ahol énekesként és gitárosként tevékenykedett.

A Save Your Kisses For Me négy évvel később megnyerte az Eurovíziós Dalversenyt Hollandiában. A dal 164 ponttal végzett az élen, több mint 70 ponttal megelőzve a második helyezett Svájcot. Tony Hiller, az együttes menedzsere a dal sikerét annak tulajdonította, hogy a verseny előtti évben Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Svájcban is szerepeltek a televízióban – a kislemezből pedig hatmillió példányt adtak el.

Az együttes slágerei közé tartozott még a United We Stand, az Oh Boy és a Kiss Me Kiss Your Baby. Martin Lee mellett Lee Sheriden, Nicky Stevens és Sandra Stevens (Lee későbbi felesége) alkották az együttest, és általában Lee, Sheriden illetve a producerként is közreműködő Hiller írták a dalokat, köztük az Angelo és a Figaro címűt, amelyek mindketten első helyezést értek el az Egyesült Királyságban. Az Eurovízió megnyerése után folytatták a világ körüli turnézást, de 2020-ban visszavonultak a fellépéstől.

„Annyi boldog emléket őrzünk, de most teljesen sokkos állapotban vagyunk, és el sem tudjuk képzelni a világot Martin Lee nélkül” – idézi az együttes még élő tagjait a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik