Kultúra

A Való Világot az élőben közvetített szexuális abúzus, a Wednesdayt erőszakos jelenetei miatt panaszolta be Luxemburgban a Médiatanács

A magyar Médiatanács a luxemburgi társhatósághoz fordul az RTL+ VV12 című reality-jének egy jelenete miatt, de a Rádió 1 Balázsék című műsorával és a Netflix egyik tartalmával is voltak problémák – írja a Media1.hu az NMHH közleménye alapján.

A Való Világ 12. évadjának egyik szereplője, VV Dzsigeri még júliusban élő adásban abuzált egy másik játékost, VV Giadát (ráfeküdt a lányra és közben az arcát és teste más részeit fogdosta, miközben Giada folyamatosan kérte, hogy ezt hagyja abba). Az RTL+-on ennek ellenére zavartalanul tovább folytatódott a közvetítés, a stábtól nem kapott azonnal segítséget az abúzusnak kitett nő, sőt az eset után még több órán át összezárva maradt a férfival a villában. VV Dzisgerit végül kizárták a versenyből, az RTL pedig egy közleményt is kiadott, amiben hangsúlyozták, hogy „a csatorna és a ValóVilág készítői semmilyen formában nem tolerálják a VV Dzsigeri által tanúsított magatartást” és minden segítséget megadnak Giadának.

Közben egy magánszemély feljelentést tett, amely alapján a BRFK nyomozást rendelt el.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésének egyik napirendi pontjaként hivatalból vizsgálta a Való Világ 12. (VV12) szériájának július 18-i, 24 órás közvetítését az RTL+ streamingplatformon, amely nagy sajtóvisszhangot váltott ki amiatt, hogy a streamingcsatornán látható volt egy jelenet, amelyikben az egyik férfi játékos női játékostársával erőszakoskodott, megalázó helyzetbe hozva ezzel

– derül ki az NMHH közleményéből.

A médiahatósági ellenőrzés alapján – a magyar szabályozás szerint – felmerült az emberi méltóság, valamint a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő bemutatásának tilalmára vonatkozó rendelkezések sérelme. A hatóság ezért értesítette a luxemburgi társhatóságot a vélelmezett jogsértésekről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére. (Az RTL+ streamingplatform a luxemburgi joghatóság alá tartozik.)

A Médiahatóság a Netflixen elérhető Wednesday című sorozat 1. évadának 1. epizódjával kapcsolatban is a  holland társhatósághoz fordult, amennyiben ugyanis a médiaszolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, az érintett műsorszám a IV. korhatári kategóriába (tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott) sorolandó lenne, tekintettel az erőszakos jelenetek realisztikus és részletező ábrázolására, azonban az epizódot a médiaszolgáltató tizenhárom éven felülieknek ajánlott minősítéssel látta el.

A streamingfelületen ráadásul a korhatári kategória kizárólag akkor válik láthatóvá, amikor a felhasználó a műsorszám ikonjára kattint, holott a magyar szabályozás szerint a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen valamennyi műsorszám minősítését jól látható módon fel kell tüntetni – állapította meg a magyar NMHH.

Ezúttal sem úszták meg Balázsék sem, a Médiatanács ugyanezen az ülésén megállapította, hogy a Rádió 1 szolgáltatója három alkalommal sem tett időben eleget a Balázsék című műsorszám egy-egy adásával kapcsolatban a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére vonatkozó kötelezettségének, amelyet a testület a kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése miatt, bírság kiszabása mellett rótt ki a médiaszolgáltatóra. A mulasztás miatt a szolgáltatót esetenként 100 ezer, összesen 300 ezer forint megfizetésére kötelezte a Médiatanács.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik