Kultúra

Ingyenes mozi a Bazilikánál: A 2001: Űrodüsszeia és Hair is látható

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet

Szeptember 18-tól négy estén át várja ingyenes szabadtéri vetítésekkel a közönséget a Budapesti Klasszikus Film Maraton a Bazilika előtt. A szeptember 17-től 22-ig tartó rendezvény alatt idén is szabadtéri mozivá alakul Budapest egyik legszebb köztere, a Szent István tér. Óriásvásznon lesz látható Az idő urai című animációs film, a 2001: Űrodüsszeia, a Hair és az idei fesztivál díszvendége, Wim Wenders alkotása, a Buena Vista Social Club. A szabadtéri vetítések 20 órakor kezdődnek. Kísérőfilmként, régi mozis hagyományt felelevenítve a 110 éves magyar animáció gyöngyszemei láthatók – áll a Nemzeti Filmintézet MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, kitűnő minőségben, felújítva látható szeptember 18-án, szerdán a francia-magyar koprodukcióban készült Az idő urai (Les maitres du temps), az 1980-as évek emlékezetes animációs sci-fije egy kisfiúról, aki egy különös bolygón ragad. A közleményben kiemelik, hogy 45 évvel az első magyarországi bemutató (1979) után a csillagok alatt élvezheti a közönség szeptember 19-én, csütörtökön Stanley Kubrick legendás alkotását, a 2001: Űrodüsszeiát. Szeptember 20-án és 21-én, pénteken és szombaton két zenés film látható: Milos Forman filmmusicalje, a Hair és Wim Wenders dokumentumfilmje, a Buena Vista Social Club, minden idők legsikeresebb világzenei albumának kubai dallamaival.

A fesztivál fontos célkitűzése, hogy a legfiatalabb generációkkal is megismertesse a magyar és a világ filmművészetének klasszikusait és azt a közösségi élményt, amit a mozizás jelent, ezért a szervezők a fesztivál nyilvános vetítéseire 2000 ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítanak diákoknak és tanároknak – emelik ki a közleményben. Folytatódnak a minden évben nagy érdeklődés mellett zajló iskolai csoportoknak szervezett, közönségtalálkozókkal, beszélgetésekkel kísért diákvetítések is a Toldi moziban, az Art+ Cinemában és az Uránia Nemzeti Filmszínházban, valamint az Art+ Cinemában hétvégén délelőtt filmes interaktív foglalkozással várják a családokat. Az ELTE hallgatóinak összeállítása a fiatalság szemléletmódját, problémáit, kihívásait helyezi a középpontba. A három nagyjátékfilm és a kapcsolódó beszélgetések táguló perspektívában járják körül a fiatalok identitáskeresését – áll a közleményben. Mint írják, a Magyar animáció 110 emlékév keretében ingyenes interaktív filmes workshop is várja a családokat, ahol a legfiatalabbak is elkészíthetik saját animációs kisfilmjüket, és kipróbálhatják régi korok érdekes optikai eszközeit. A FIPRESCI – Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a Budapesti Klasszikus Film Maratonon tartja éves közgyűlését. A rangos szakmai fórumra 19 filmes újságíró látogat el a világ különböző országaiból, hogy egyeztetést tartson, részt vegyen a fesztivál programjain és megismerje a filmmegőrzéshez kapcsolódó munkát. Az újságírók közgyűlésének a fesztivál idején a budapesti Francia Intézet ad otthont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik