Kultúra

Tucker Carlson ismét össztűz alatt, ezúttal a „békepárti” Hitlert mentegető történész volt a vendége

Brendan SMIALOWSKI / AFP
Brendan SMIALOWSKI / AFP

Oldaltól függetlenül rengetegen bírálták Tucker Carlsont, aki podcastja vendégét, Darryl Cooper önjelölt történészt és podcastert „talán az Egyesült Államok legjobb és legőszintébb ismeretterjesztő történészeként” mutatta be. Cooper többek között Hitlert mentegette a műsorban, míg Winston Churchill brit miniszterelnököt a második világháború „főgonoszának” állította be, írja a Daily Beast.

Cooper – aki korábban egy olyan Twitter-bejegyzéssorozattal lett az amerikai szélsőjobb kedvence, amelyben azt állította, hogy a január 6-i lázadás azért történt, mert a demokraták hazudtak Trumpról – számos könnyedén cáfolható állítást tett a műsorban, így például Hitler szerinte ott hibázott, hogy belépett egy olyan háborúba, „ahol teljesen felkészületlenek voltak a millió hadifogollyal és a helyi politikai foglyokkal való bánásmódra”.

Úgy mentek bele, hogy nem volt erre tervük, és csak úgy táborokba zárták ezeket az embereket. És emberek milliói végezték ott holtan

– mondta Cooper, semmibe véve azt a rengeteg bizonyítékot, miszerint a nácik tervszerűen gyilkoltak le milliókat a háborúban, akik nem csak úgy véletlenül haltak meg.

Cooper szerint ugyan nem Hitler volt a háború hőse, viszont Churchillről a következőket mondta Carlsonnak: „Nos, nem ő ölte meg a legtöbb embert, nem ő követte el a legtöbb atrocitást, de azt hiszem… hogy ha belemegyünk és jól meséljük el a történetet és nem hagyunk ki semmit, akkor láthatjuk, hogy elsősorban ő volt a felelős azért, hogy az a háború azzá vált, amivé vált” – mondta Cooper Carlsonnak. Olyan szempontból, persze, igaza van, hogy ha a britek Churchill elődje, Neville Chamberlain „békepolitikáját” folytatják, akkor valóban nem lett volna háború, hiszen mindenki ölbe tett kézzel nézte volna, ahogy Hitler egész Európát elfoglalja. Ilyen értelemben Churchill valóban „háborúpárti” volt, akit Cooper azért is bírált, mert visszautasította Hitler békeajánlatait (miután a németek fél Európát már lerohanták). Cooper Churchillt tette felelőssé a sok halálos áldozattal járó légitámadásokért is, arról azonban valamiért nem beszélt, hogy a háború első éveiben pont a Luftwaffe tette a földdel egyenlővé európai városok tucatjait.

A műsorban egyébként mindkét résztvevő dicsérte Orbán Viktort is, Vlagyimir Putyinnal és Donald Trumppal együtt, mint akik ideológiáktól mentesen a legjobbat akarják a hazájuknak.

Az interjút eleinte a szélsőjobboldalt rendszeresen támogató Elon Musk is megosztotta, később azonban törölte a bejegyzést, mely miatt rengegeten bírálták Carlsont.

„Valójában ez nácibarát propaganda, beleértve azt is, hogy »Churchill volt a második világháború főgonosza« és Hitler »nem akart harcolni«” – írta Liz Cheney, volt kongresszusi képviselőnő az X-en. „Egyetlen komoly vagy tisztességes ember sem támogatná vagy helyeselné ezt a fajta szemetet”. A republikánus politikushoz hasonlóan több konzervatív történész és elemző is élesen bírálta Carlsont, így Erick Erickson is, aki simán kreténnek nevezte Coopert:

Nem gondoltam volna, hogy Tucker Carlson a náci apologetika szócsöve lesz, de tessék, itt vagyunk

– írta a Twitteren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik