Kultúra

Szezont nyit a Turbina: új fejezet az underground kultúra életében

Minden eddiginél sűrűbb programnaptárral nyitja meg az idei klubszezont Budapest egyik legnagyobb szórakoztatóipari komplexuma, a Turbina. Az összművészeti és közösségi tér missziója a hazai elektronikus és élőzenei színtér fejlesztése és a szubkultúrák különböző vetületeinek gondozása, így az éjszakai programok mellett helyet kapnak majd színházi előadások, kreatív workshopok, kézműves vásárok, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások és gyerekfoglalkozások is.

A 2021-ben megnyitott Turbina Kulturális Központ idén 6 helyszínnel, hazai és nemzetközi sztárfellépőkkel, valamint minden eddiginél színesebb programkínálattal vág neki az őszi szezonnak. Az elektronikus és élőzenei színtér fejlesztése, a koncertkultúra gondozása továbbra is kiemelt célja a háznak, így a már országosan ismert művészek reprezentálása mellett idén is nagy hangsúlyt kapnak a feltörekvő tehetségek. A hét szinte minden napján, párhuzamosan több helyszínen zajlanak majd programok, így a zenei paletta összes műfaja képviseltetheti magát az év folyamán. Itt mutatja be októberben új lemezét Solére, aki júniusban a Coldplay előtt háromszor is bemelegítette a Puskás Arénát. Akusztikus koncerttel érkezik a Carson Coma, de a fiatal generáció hip-hop szenzációi, FILO, Ótvar Pestis, Ketioz és a Wavy kollektíva tagjai is ellátogatnak majd a nyolcadik kerületi Vajdahunyad utcába.

A nyitás óta, mindössze három év alatt, a hazai house-techno színtér megkerülhetetlen központjává vált a Turbina, így az idei szezonban olyan nevek is megfordulnak majd a házban, mint a berlini dj és producer, D.Dan, a barcelonai John Talabot vagy a psytrance két ősatyja, Marcus C. Maichel és Jan Mueller. A programszervezők célja, hogy a rétegzenei műfajokat is megmutassák a hazai közönségnek és egy olyan nyitott és befogadó teret alkossanak, ahol bárki tud kísérletezni, új impulzusokra és hasonló gondolkodású emberekre találni.

A zene mellett a kortárs művészetek is kiemelt helyet kapnak a házban. A galériában több művész kiállítását is bemutatják az őszi és téli szezonban, emellett tartanak majd színházi előadásokat és teret adnak feltörekvő vagy éppen már széles körben elismert rendezőknek. A Turbina idén még nagyobb hangsúlyt fektet a képzésekre és a mentálhigiéniára, így indítanak önismereti és művészetterápiás csoportokat is.

Szeptember 6-án egy minifesztivállal veszi kezdetét a szezon, ami késő délutántól egészen reggelig tart az 1300 négyzetméteres komplexum összes termében. Az esemény részletei az alábbi oldalon olvashatók: https://turbinabudapest.hu/events/turbina-szezonnyito-3/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik