Kultúra

Kivált a Libri-csoportból a Kalligram Kiadó, a vezetője féltette a függetlenségét

Kalligram Kiadó / Facebook
Kalligram Kiadó / Facebook
És ennek mindkét fél egyaránt örül.

Mészáros Sándor, a Kalligram igazgatójának 100 százalékos tulajdonába került nemrég a kiadó, miután megvásárolta a Libri Kiadói Csoport 49%-os tulajdonrészét – írja az Index.

A lap megkereste Mészárost, illetve a Libri ügyvezetőjét és kiadási igazgatóját, Sárközy Bencét, hogy megtudja, minek köszönhető a szétválás.

A kiadó feje, válaszában, arról beszélt, hogy mindenképp függetlenné akart válni, így hónapokon át dolgozott a szétváláson, attól pedig nem tart, hogy ezután kevesebb emberhez jutnának majd el.

Mészáros Sándor azt is elmondta, hogy a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Libriben való hirtelen tulajdonszerzése is aggasztotta:

tartottam attól, hogy az autonómiánk veszélybe kerül, és nem akartam megvárni, mi lesz a vége. Számomra a kultúra autonómiája végtelenül fontos. A magyarországi intézményekben azonban sok kivéreztetést, ellehetetlenülést tapasztalok, amelyeket nézni is nehéz.

Hozzá hasonlóan Sárközy is hosszan reagált, így többek közt kijelentette:

egyetemista kora óta ismeri Mészárost, akinek cégében 2017-ben egy jelképes összegért, baráti alapon szereztek 49%-os tulajdonrészt, az elmúlt években pedig soha nem befolyásolták a Kalligram működését.

A szakember hozzátette: éveken át adtak raktárteret a Kalligram köteteinek, és a kommunikációban is segítettek nekik, a Jelenkor, a Park, a Kolibri és a Helikon a Libri Könyvkiadó Kft-be való, 2021-es beolvasztásakor azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az

nem váltotta be a hozzá fűzött pénzügyi reményeket, további segítséget viszont épp a függetlensége okán nem tudtunk adni

– mondta.

Sárközy Bence szerint a kiadó emellett nem illeszkedett a többi imprint felé támasztott elvárásrendszerbe, osztalékot pedig soha nem vettek ki, mivel az lényegi eredményt sem termelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik