Kultúra ismeretlen budapest

Elindult a józsefvárosi magányos templomtorony körbeépítése

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Jó hír, mert a torony így megmenekül, ám az kevésbé örömteli fejlemény, hogy egyúttal jelentéktelenné is válik az utcaképben.

Az Ismeretlen Budapest sorozatunkban 2015 óta bemutatott, rossz állapotú épületek egy része mostanra nyom nélkül eltűnt, vagy épp felismerhetetlenül átalakult, akadnak azonban olyan esetek is, amelyekben végül rámosolygott a szerencse az egyre veszélyesebbé váló romokra: ilyen a józsefvárosi magányos templomtorony is, amiről először közel kilenc évvel ezelőtt írtunk hosszú cikket.

A Vajda Péter utca derekánál, a MÁVAG által építtetett Kolónia, illetve a kisházas beépítések dominálta Tisztviselőtelep határán álló  épület telkén eredetileg a szomszédos iskolaépület (Lechner Ödön és Reichl Kálmán, 1913–1924) tornaterme állt, amit a harmincas évek elején a saját templommal nem rendelkező kőbányai evangélikusok kaptak meg, majd a gellérthegyi sziklakápolnát, a lillafüredi Palotaszállót, illetve a visegrádi Salamon-torony konzerválással egybekötött átalakítását is jegyző Lux Kálmán (1880–1961) 1934-re alakított használható templommá.

Az épp kilencven éve beköltöző gyülekezet ennyivel nem elégedett meg, így Lux folytatta a tervezést, aminek eredményeként 1936-ban már kecses torony is magasodott az egykori tornateremhez ragadva:

Déri József-gyűjtemény A templom fénykorában, a mára sisakját vesztett toronnyal.

A Pasaréti téren álló Páduai Szent Antal-plébániatemplom (id. Rimanóczy Gyula, 1932–1934) tornya által inspirált struktúra, illetve a gyülekezeti terem végül alig négy évtizeden át adott otthont az egyre kisebb létszámmal tartott istentiszteleteknek, hiszen az egyházközség a hetvenes évek hajnalán az épület hátrahagyása mellett döntött.

A harangok 1974-ben a boldogkőváraljai templomba kerültek, ezzel párhuzamosan pedig megjelent a Badacsonyi Állami Gazdaság, amely megvásárolta az ingatlant, hogy főleg Traubisodát tároljon benne. Nyolcvanas években nemesített badacsonyi szőlőoltványokat is árusítottak itt, így bátran mondhatjuk, hogy a cég minden lehetőséget megragadott a hasznosításra, nagy felújításban azonban nem gondolkodtak.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik