Kultúra

David Lynch betegsége miatt otthonról tudna csak filmet rendezni

Valery HACHE / AFP
Valery HACHE / AFP

David Lynch Sight and Sound magazinnak adott interjújában beszélt róla, hogy a sok évnyi dohányzás miatt emfizémája (tüdőtágulat) lett, így jelenleg a házát sem tudja elhagyni a Covid veszélye miatt.

A régóta folytatott dohányzás miatt emfizémát kaptam, és így otthon vagyok, akár tetszik, akár nem. Nem tudok kimozdulni. És csak rövid távot tudok gyalogolni, mielőtt elfogy az oxigén

– mondta. „A Covid miatt nagyon rossz lenne, ha megbetegednék, akár egy megfázás is. Így valószínűleg az otthonomból kéne rendeznem… Ezt nem nagyon szeretném. Szeretek ott lenni a dolgok között, és ötleteket gyűjteni. De ha arra kerülne a sor, megpróbálnék távolról megcsinálni egy filmet.”

Miután a bejelentés heves reakciókat váltott ki a rajongókból, a 78 éves rendező az X-en kiadott egy utólagos nyilatkozatot, amelyben tisztázta, hogy nem hagyja abba a munkát.

Igen, tüdőtágulásom van a sokéves dohányzás miatt. Meg kell mondanom, hogy nagyon élveztem a dohányzást, és szeretem a dohányt – az illatát, ahogy meggyújtod a cigarettát, aztán beleszívsz–, de ennek az élvezetnek ára van, és ez az ár számomra az emfizéma. Már több mint két éve leszoktam a dohányzásról. Nemrég számos vizsgálaton voltam, és a jó hír az, hogy a tüdőtágulást leszámítva kiváló állapotban vagyok. Tele vagyok boldogsággal, és soha nem fogok nyugdíjba vonulni. Szeretném, ha tudnátok, hogy nagyon nagyra értékelem az aggodalmatokat. Szeretettel: David

– írta.

A Sight and Soundnak adott interjúban Lynch elmondta, hogy furcsa a viszonya egészségügyi problémáinak okozójával: „A dohányzás olyasmi volt, amit mindig is nagyon szerettem, végül azonban visszanyalt a fagyi. Számomra ez a művészeti élet része volt: a dohány és az illata, ahogy hátradőlsz, rágyújtasz, és visszanézed a munkádat, vagy elgondolkodsz dolgokon; nincs ehhez fogható gyönyörűség a világon. Közben pedig megöl. Úgyhogy abba kellett hagynom.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik