Kultúra

Mi vesz rá valakit, hogy felmásszon egy felhőkarcolóra, megcsinálni a Dirty Dancing-emelést?

Netflix
Netflix
Félrevezető az elnevezés, a Netflix új, The Skywalkers című dokumentumfilmjében ugyanis nem jedik kapják a főszerepet, hanem egy szó szerint az „égben sétáló” páros, Angela Nikolau és Ivan Beerkus. Angeláék rooftopperek; influenszerek, akik halált megvető bátorsággal másszák sorra a világ felhőkarcolóit, hogy aztán a csúcson tovább kísértsék a sorsot, és mindenféle akrobata-mutatványokkal gyönyörködtessék (vagy épp borzongassák) követőiket. Bár sikerült erőteljesen romantikus limonádéra hangolni a róluk szóló filmet, azért bepillantást kapunk a végtelenül izgalmas, illegális és szörnyen veszélyes sportba is, amit hivatásuknak választottak.

Évről évre felbukkannak a hírekben egy igen veszélyes szubkultúra tagjai; vloggerek, influenszerek vagy fotósok, akik mindenféle védőfelszerelés nélkül másznak fel felhőkarcolókra vagy magas építményekre, hogy ott extrém pózokkal és gimnasztikai mutatványokkal tovább feszítsék a húrt néhány lenyűgöző képért vagy videóért. Ők a rooftopperek. A nemzetközi sajtóba rendszerint akkor kerülnek be, mikor lezuhannak.

Felhőkarcolókra felmászni nyilván illegális. Akkor is, ha az ember kívülről mássza meg az épületeket, és akkor is, ha kényelmesen felliftezik a legfelső emeletre, és onnan szökik be az üzemi területre a csúcsra vezető létrákhoz.

De hát emberek vagyunk; mióta vannak elzárt helyek, azóta vannak, akiknek ezek felderítése a szenvedélyük, és mióta vannak magas épületek, azóta akadnak, akik a csúcsaikra vágynak. 

Netflix

A rooftopper mozgalom az urbexből, azaz az urban exploringból (magyarul városfelfedezés) nőtte ki magát. A városfelfedezők olyan hobbikalandorok, akik elhagyatott vagy a nyilvánosság elől elzárt helyeket fedeznek fel: gyárakat, kórházakat, kastélyokat, katonai létesítményeket, pincerendszereket – vagy épp tetőket. Mindenkit más vonz ebben a szokatlan hobbiban:

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik