Kultúra

Krakkói politikusok próbálják megakadályozni, hogy az emberek egy kocsmai szoborral sörözzenek

Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Piotr Skrzynecki szobra Krakkóban
Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Piotr Skrzynecki szobra Krakkóban
Nem lesz könnyű menet, mert egy asztal is része az emlékműnek.

Krakkói tanácsosok felszólították a polgármestert, hogy helyezzen ki egy táblát, amely emlékezteti az embereket: törvényesen nem ihatnak annál a kültéri asztalnál, amely egy híres lengyel rendező és koreográfus, Piotr Skrzynecki szobrához tartozik, és amely a város főterén áll a művész egykori törzskocsmája előtt – írja a Notes from Poland.

Az emlékművet 2000-ben emelték, mindössze pár évvel Skrzynecki 1997-es halála után, közel az ikonikus Vis-à-vis kocsma bejáratához. A hely azonban mára nem a bár kertjének része, hanem közforgalmú út lett, ami azt jelenti, hogy ott nem engedélyezett az alkoholfogyasztás. A lengyel törvények szerint közterületen – például utcán, téren és parkban – tilos alkoholt inni, és aki ezt megszegi, az 100 zloty (23 euró) bírsággal büntetendő.

A probléma abból fakad, hogy az emlékműhöz tartozik egy asztal kávéscsészével és hamutartóval, és gyakran megesik, hogy a Vis-à-vis vendégei ott ülnek és iszogatnak a rendező egész alakos szobra mellett.

A szobornak otthont adó óvárosi kerület képviselői most határozatot nyújtottak be, amelyben felszólítják Aleksander Miszalski polgármestert, hogy tegyen lépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik