Kultúra

Dokumentumfilm készül Leslie Mandokiról, portréfilmet kap Illés Fanni paralimpikon

MTI / Hegedüs Róbert
MTI / Hegedüs Róbert
Előbbi közel negyedmilliárdos, utóbbi pedig húszmilliós állami támogatást kapott.

Hat televíziós, illetve streaming szolgáltatásra készülő alkotás gyártásának támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI) – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A döntőbizottság ezúttal négy dokumentumfilm- és két animációs sorozat gyártására szavazott meg támogatást.

Ezek a következők, a támogatás mértéke szerint növekvő sorrendbe téve:

  • Miklósy Zoltán és Herkó Attila legújabb animációs sorozata egy távoli bolygó furcsa, de mókás teremtményeinek életébe enged majd bepillantást: a különleges látványvilágú, szórakoztató epizódok 10,5 millió forint támogatással mutatják be a Rozogarázs istálló mindennapjait.
  • Illés Fanni világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó, négyszeres paralimpikonról, a 2024-es párizsi paralimpiai játékok versenyzőjéről Hernáth Csaba és Korn Anita rendezők Illés Fanni portréfilm címmel készülő alkotása a kivételes sportoló inspiráló élettörténetén keresztü, az NFI 20 millió forint támogatásával az anyaság, kitartás, hit és elfogadás témáit járja körbe.
  • Mészáros Attila Magyar Nemzeti Levéltár címmel dokumentumfilm mutatja be a nemzetünk írott örökségét őrző intézmény és a benne dolgozó szakemberek világát, az ott használt technológiákat, illetve a dokumentumokhoz kapcsolódó történeketet. Ennek megszületését az NFI 25 millió forinttal segíti.
  • A magyar kormány a világ negyven országában jelenlévő Hungary Helps programját bemutató Magyarország segít sorozat második évada személyes történeteken keresztül mutatja be az afrikai és közel-keleti missziókat, ehhez az NFI 26,6 millió forintnyi segítséget nyújt.
  • A Kecskemétfilm gyártásában egyedi, 3D technikával készített Cigánymesék című sorozat a cigányok eredettörténetéről, humorukról, a család szerepéről, szerelemről, vándorlásról mesél. A sorozat rövidesen két újabb epizóddal bővül, amelyek A lyukasztó eredete és a Boldímó hegedűje című történeteket dolgozzák fel – a Filmintézet 30 millió forint támogatásával.
  • Mándoki László, azaz Leslie Mandoki munkásságáról A jövőnk emléke: Béke címmel rendez dokumentumfilmet Császár Tamás az NFI 240 millió forintos támogatásával. Az alkotás bemutatja, ahogyan a zenész és két társa disszidál a kommunista Magyarországról, majd „megszületnek a dalok, amik a progresszív rock műfaján át a béke hírnökeivé váltak a hidegháború idején.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik