Kultúra hátsó ablak

Tényleg létezik a Futurama legfontosabb épülete, Belgiumban mentik épp meg az összedőléstől

Lassan százötven éve.

Az épp huszonöt évvel ezelőtt indult, július végén tizenegy hosszú évnyi kihagyás után visszatérő Futurama az animációs szitkomok egyik legtöbbet emlegetett darabja, középpontjában az 1999 szilveszterén magát véletlenül ezer évre hibernáló pizzafutárral, Philip J. Fry-jal, akiről nem igazán mondhatjuk el, hogy az esze tartja életben.

Az epizódokban feltűnő helyszíneket látva nyilvánvalónak tűnik, hogy azok mindegyike fiktív, a Bolygó Expressz épülete azonban kivétel ezek alól:

az ugyanis nagyon hasonlít Liège több mint százhúsz éven át használatban lévő Cointe obszervatóriumának nyitható tetejű otthonára.

Futurama

Az 1881-1882-es, Lambert Noppius tervei nyomán való megszületése után száz éven át folyamatosan bővített csillagvizsgálót a város egyetemének asztrofizikai intézete egészen 2002-ig használta, akkor azonban kiürítették. 2008-ban aztán a Liege-i Csillagászati Egyesület (Société Astronomique de Liège) tulajdonába került, aminek a következő másfél évtizedben az állagmegóvásra sem tudott költeni.

Xofc / Wikimedia Commons

A helyzet rövidesen végre változni látszik, az ingatlan ugyanis egy befektetőcsoporthoz került, ami az értékes részletek megmentésén dolgozik.

Xofc / Wikimedia Commons

A július 29-én érkező új évad előzetese egyébként itt látható:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik