Kultúra

A Vasember előtt majdnem egy másik szerepre szerződtette Robert Downey Jr.-t a Marvel

Marvel studios / Paramount pictures / Collection Christophel via AFP
Marvel studios / Paramount pictures / Collection Christophel via AFP

Christopher Nolan „az egyik legfontosabb casting döntésnek” nevezte, hogy Robert Downey Jr. kapta Vasember szerepét, a színész azonban majdnem egy egészen más Marvel-karaktert alakított – írja az Independent.

Downey nemcsak Nolan szerint volt jó választás: a Marvel Studios elnöke, Kevin Feige úgy fogalmazott, a színész „bizonyos értelemben a sablonja volt annak, amivé később az MCU produkciói váltak”, az első két Vasember-film rendezője, Jon Favreau szerint pedig Downey „a kirakós darab, ami az egész franchise-t működőképessé tette”. Feige és Favreau az első Vasember-film 15 éves évfordulója alkalmából idézték fel a film készülésének körülményeit, a beszélgetés során pedig az is eszükbe jutott, hogy egyikük sem ekkor találkozott először Robert Downey Jr.-al.

Emlékszem, hogy akkorra már mindannyian találkoztunk vele, azt hiszem, a Doktor Doom vagy valami más projekt kapcsán

–emlékezett vissza Favreau. Három évvel a Marvel Cinematic Universe (MCU) elindítása előtt ugyanis Downey is befutó volt Doctor Doom szerepére a 2005-ös Fantasztikus négyes című filmben. A főszereplők ebben Ioan Gruffud, Jessica Alba, Michael Chiklis és Chris Evans voltak, a főgonosz szerepét pedig végül Julian McMahon kapta.

Ahogy Evans példája mutatja, valószínűleg Downey esetében sem lett volna a Fantasztikus négyes-szerep kizáró ok a további Marvel-filmeknél – Evans 2005-ben Fáklya karakterét alakította a filmben, 2011-be viszont már Amerika Kapitányként tért vissza a stúdióhoz.

Favreau, aki az MCU-ban Tony Stark biztonsági főnökeként, Happy Hoganként is feltűnik, így emlékezett vissza az első Vasember-megbeszélésre Robert Downey Jr.-al:

Leültem a sráccal, és rögtön mondtam, hogy »megvan a szikra a szemében, készen áll«. Amint megkapta a szerepet, az életem sokkal könnyebb lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik