Kultúra

A fegyvergyártó szerint Alec Baldwinnak meg kellett húznia a ravaszt, hogy a revolver elsüljön

Ramsay de Give / POOL / AFP
Ramsay de Give / POOL / AFP

Szerdán kezdődött Új-Mexikóban Alec Baldwin tárgyalása, melyen a vád és a védelem merőben eltérő képet festett a Halyna Hutchins operatőr halálához vezető eseményekről. A színészt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, 2021-es filmje, a Rust operatőre halála miatt. Baldwin akár 18 hónap börtönbüntetésre is számíthat, ha elítélik gondatlanságból elkövetett emberölésért.

A 42 éves Hutchins azután halt meg, hogy Baldwin kezében elsült egy fegyver. Kiderült, hogy a film fegyverszakértője, Hannah Gutierrez-Reed véletlenül összekeverte a műgolyókat az otthonról hozott éles lőszerrel. Baldwin ártatlannak vallotta magát, és azt állítja, hogy soha nem húzta meg a ravaszt, amikor a fegyver elsült.

A védelem nyitóbeszédeiben Baldwint úgy állította be, mint egy színészt, aki egyszerűen csak a munkáját végezte, és aki a fegyverek biztonságára ügyelő stábra bízta magát. Az ügyész azzal érvelt, hogy a 66 éves színész nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyta a fegyverek biztonságát egy kis költségvetésű és tapasztalatlan szereplőgárdával rendelkező forgatáson.

A bíróság csütörtökön meghallgatta Alessandro Piettát (képünkön) az olaszországi Pietta fegyvergyár képviseletében, amely a gyilkos fegyvert is készítette. Pietta arra a kérdésre, hogy elsülhetett-e a fegyver anélkül, hogy Baldwin meghúzta volna a ravaszt, azt felelte, hogy nem, a kakast fel kellett húzni hozzá, a ravaszt pedig meg kellet húzni.

Baldwin kezdettől fogva ragaszkodott ahhoz, hogy bár a kakast felhúzta, nem ő húzta meg a ravaszt, és a fegyver valahogy magától elsült. Az FBI és független törvényszéki szakértők szerint azonban kizárt, hogy a fegyver a ravasz meghúzása nélkül elsült volna, és pontosan ezt mondta Pietta is a vallomásában. Baldwin tárgyalása kedden kezdődött, és július 19-ig tart, írja a Deadline.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik