Kultúra

Ég a roueni katedrális

PATRICK STREIFF / AFP
PATRICK STREIFF / AFP
A tűzvész kísértetiesen hasonlít a Notre-Dame öt évvel ezelőtti esetéhez.

Kigyulladt a Franciaországban található Rouen egyik legfőbb építészeti értéke és látványossága, a 12. században épült katedrális. A gótikus épület éppen felújítás alatt állt, hetek óta fel volt állványozva. A város polgármestere, Nicolas Mayer-Rossignol azt írta közösségi oldalán, hogy a tűz az egyik toronyban ütött ki, egyelőre nem ismert, mi okozta pontosan, ám a közösségi médiában terjedő felvételeken az látható, hogy a felújítás miatt használt állvány és ponyva is ég. Az épületet evakuálták, a környéken leállt a közlekedés, a SkyNews információ szerint negyven tűzoltóautó van a helyszínen, hetven tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat.

Arról egyelőre nincs hír, hogy bárki megsérült volna, Dominique Lebrun roueni érsek szerint a tüzet észlelő munkások közül többeknek megártott a füst, ám elmondása szerint mindenki épségben van.

A katedrális 151 méteres tornyával 1880-ig a világ legmagasabb épülete volt, Franciaországban jelenleg sincs ennél magasabb építmény. A 12. században épített székesegyház az ország egyik legfontosabb látványossága, Claude Monet számára is komoly inspirációforrás volt, az impresszionista festő többször megfestette.

A tűzeset kísértetiesen hasonlít ahhoz, amely 2019-ben a Notre-Dame-katedrálisban ütött ki: Párizs egyik legismertebb építményének ugyancsak a felállványozott tetőszerkezete gyulladt ki. A tűzvészben megsemmisült a huszártorony, illetve a tetőszerkezet kétharmada. A katedrálist azóta is nagy erőkkel renoválják, nemrég elkészült az új födémszerkezete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik