Kultúra

Egy festőnőről szóló film nyerte a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt

Michal Cizek / AFP
Michal Cizek / AFP
A zsűriben Reisz Gábor is helyet foglalt.

A Mark Cousins rendezte Sudden Glimpse to Deeper Things című brit filmnek ítélték oda szombaton az 58. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt – írja az MTI.

A film Wilhelmina Barns-Grahamnak, a brit modern művészet, festészet egyik vezető képviselőjének portréja – olvasható a közleményben, ami hozzáteszi: Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amivel 25 ezer dollár (9,05 millió forint) pénzjutalom jár, az idén tizenkét film versengett. Magyar alkotás ezúttal nem volt köztük,

a zsűriben azonban ott ült Reisz Gábor,

a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan,Rossz versek, illetve a Magyarázat mindenre rendezője.

A kilencnapos filmszemle zárógáláján a rendező maga vette át a rangos elismerést, aki a pénzjutalmat producerével fele-fele arányban osztja meg.

A nyitógálán Viggo Mortensen színész és rendező a a világ filmművészetét gazdagító tevékenységéért vehetett díjat, a zárógálán pedig Ivan Trojan cseh színészt ismerték el a fesztiválelnök díjával.

A szemlén az idén mintegy száznyolcvan filmet vetítettek, ami több, mint a korábbi évek átlaga. Ezek közül közel negyven alkotásnak a világpremierét is Karlovy Varyban tartották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik