Kultúra

Életműdíjjal tüntetik ki Kevin Spacey-t Olaszországban

DANIEL LEAL / AFP
DANIEL LEAL / AFP
A színész fel is lép Taorminában.

Nagyon úgy fest, hogy az olaszok mielőbb rehabilitálnák a szexuális zaklatási ügyek miatt páriaként kezelt Kevin Spacey-t, a kétszeres Oscar-díjas színészt ugyanis életműdíjjal tüntetik ki Olaszországban.

A hírről a Hollywood Reporter számolt be először, tudomásuk szerint Spacey az olasz szenátus és Szicília állam által is patronált elismerésben (Italian Nation Awards) részesül, ezt korábban olyan színészek kapták meg, mint Gina Lollobrigida vagy Claudia Cardinale. A Taorminában megrendezendő díjátadón maga a színész is részt vesz, sőt, a lap értesülései szerint előadással készül, amelyet a taorminai görög színházban ad majd elő.

Kevin Spacey egy időtlen nagyság mind a film, mind a színház terén, aki kétségkívül megérdemli, hogy visszakapja a karrierjét

– indokolták a díjazást a szervezők, Michel Curatolo és Marco Fallanca.

Az olaszok már korábban is nyíltan támogatták Spacey-t: 2022-ben például a torinói Olasz Nemzeti Filmmúzem hívta meg mesterkurzust tartani, ráadásul a vászonra is egy olasz filmmel tért vissza, a Franco Nero által rendezett The Man Who Drew Goddal.

A színész az elsők közt volt, aki belebukott a 2018-ban kirobbanó Metoo-botrányba azt követően, hogy többen vádolták szexuális zaklatással. Szinte az egyik pillanatról a másikra lett persona non grata Hollywoodban, törölték a projektjeit, kiírták A kártyavárból, A világ összes pénzében látható jeleneteit pedig más színésszel forgatták újra. Spacey-t eddig mind az amerikai, mind a londoni bíróság ártatlannak találta – legutóbb tavaly júniusban mentették fel mind a kilenc vádpont alól –, ám továbbra is folyik ellene eljárás, 2025-ben egy polgári perben áll bíróság elé azt követően, hogy egy férfi szexuális bántalmazással vádolta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik