Kultúra

Für Anikó fokozatosan megvakuló anyaként versenyez Karlovy Varyban

A Szemem fénye a Works in Progress nevű programba került be, ahol még el nem készült alkotásokat támogatnak.

Beválogatták Mayer Bernadette Szemem fénye (Mommy Blue) munkacímű, személyes ihletettségű, Inkubátoros filmjét a Karlovy Vary Filmfesztivál Works in Progress programjába.

A Karlovy Vary Filmfesztivál Works in Progress programjába minden évben tizenkét, az utómunka bármely szakaszában álló fikciós és dokumentumfilmet válogatnak be. A legígéretesebb projekteket utómunka támogatással és pénzdíjjal jutalmazzák. Az eddigi évek tapasztalata azt mutatja, hogy az itt jól szerepelt alkotások gyakran jutnak el olyan fesztiválokra, mint a Sundance, a Torontó, a Velencei, a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál vagy a Berlinale.

Mayer első nagyjátékfilmje egy finom humorral átszőtt dráma. Krisztina és fia élete kibillen medréből, amikor a nő (Für Anikó) látása fokozatosan romlani kezd, amivel vonakodik szembesülni. Fia, Máté (Vilmányi Benett) mindent megtesz, hogy anyját támogassa, ez azonban nem könnyű újdonsült apaként. Gyula (Znamenák István) felbukkanása mintha átmeneti reményt hozna, ám Máté elkerülhetetlenül választás elé kényszerül anyja és saját családja között, amikor felesége, Eszter (Waskovics Andrea) külföldön kap munkalehetőséget. Az önéletrajzi ihletésű film elkötelezetten képviseli, hogy a humor kiemelt jelentőséggel bír abban, hogy képesek legyünk feldolgozni a legelviselhetetlenebbnek tűnő élethelyzeteket.

A Szemem fénye forgatókönyvét Mayer és Nagy Zoltán jegyzik. Az operatőr Csepeli Eszter, a film vágója Balla Gábor. A gyártócég a Kino Alfa, a producerek Petrovits Genovéva, Sólyom Kristóf, Oskó-Szabó Csaba és Gyurin Zsuzsi.

A film várhatóan 2025-ben kerül a hazai mozikba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik