Kultúra

Károly király hivatalos portréja után David Attenborough-t is lefestette egy brit művész

PAUL ELLIS / AFP
PAUL ELLIS / AFP
Míg a brit uralkodó vörös, a tudós zöld lett.

Azt követően, hogy III. Károly brit királyt megfestette, újabb fontos angolról készített portréfestményt Jonathan Yeo: ezúttal Sir David Attenborough állt modellt a brit művésznek.

A festmény annak apropóján készült, hogy a legendás tudós immár négy évtizede tagja a brit Királyi Természettudományos Társaságnak (Royal Society). A képet július 2-tól a nagyközönség is láthatja.

Hihetetlen megtiszteltetés volt negyven éve az, hogy a társaság tagjává választottak, az pedig ugyancsak rendkívüli, hogy a portrémat egy olyan mester készíthette el a társaság gyűjteménye számára, mint amilyen Jonathan Yeo

– mondta el Attenborough a megtiszteltetésről. A kép egyik legfeltűnőbb eleme a hangsúlyos színhasználat: a 98 éves tudós zöldes színben látható rajta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@jonathanyeo által megosztott bejegyzés

Hasonlóan nyomatékosan bánt egy bizonyos színnel a művész egy másik festményén: idén májusban leplezték le Károly portréját, amely az első hivatalos festménye volt az uralkodóként, ez vérvörös színben pompázott. Yeo alanyai közül nem ő volt az első a királyi családból: 2014-ben Kamilla királyné (akkor még cornwalli hercegné), 2008-ban pedig Fülöp edinburgh-i herceg portréját is megfestette.

Kapcsolódó
Leleplezték III. Károly első hivatalos portréfestményét azóta, hogy királlyá koronázták
Amikor a művész elkezdte a festményt, még a walesi herceg címet viselte az uralkodó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik