Kultúra

A Nemzeti Múzeumba került a világ egyik legfontosabb kutyatörténeti gyűjteménye

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László
Korábban a világ legfontosabb gyűjteményei is meg akarták azt venni, de itthon maradt.

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központba (MNMKK) került a világ egyik legnagyobb kutyatörténeti gyűjteménye, a Corneliana Collectio Cynologica – tájékoztatta az intézmény az MTI-t kedden.

A közlemény szerint a különleges gyűjteményt jelképesen Demeter Szilárd Csaba elnök vette át Makó János kutyatörténeti kutatótól: a tárgysor gerincét mintegy ezerötszáz darab kutyakoponya és egyéb emlősmaradvány alkotja, köztük a híres hungarikum kutyafajták első egyedei, valamint kisebb számban más, ritka fajok (párduc, medvefélék), és egyéb háziállatok csontjai.

Az adományozott anyagban XX. század eleji törzskönyvi kötetek, több száz arany, ezüst és bronzérem, valamint levelezések, kiállítási szalagok, ezüst billikomok, festmények, oklevelek, fényképek és több mint hetven porcelánkutya is megtalálható – olvasható a MNMKK tájékoztatójában.

Az írás emlékeztet: a 2023-ban előkerült, Corneliana Collectio Cynologica gyűjtemény alapját 1946-ban Reményi K. András, a Magyar Nemzeti Múzeum archeozoológiai gyűjteményének egyik alapítója, a Göcseji Múzeum egykori igazgatója rakta le. A különleges kollekciót eltűnéséig a nemzetközi muzeológia is számon tartotta, sőt, többek közt a British Múzeum, New York-i Természettudományi Múzeum vagy a berlini Természettudományi Múzeum is próbálta megvásárolni.

A kollekció közvetlen módon teszi lehetővé a hungarikumnak számító kutyafajták csonttani vizsgálatát, a darabokon végzett biometriai mérések adatai pedig hozzásegíthetnek a Kárpát-medencei történeti fajták típusainak jobb megértéséhez és a régészeti anyagban található analógiák feltérképezéséhez.

Az esetleges genetikai vizsgálatok eredményei mellett fontossá válik az egyes kutyafajtákra vonatkozó egyéb történeti, írásos források (krónikák, útleírások) vizsgálata is, amely megvalósulhat egy szélesebb interdiszciplináris kutatás keretében, más szakterületek képviselőivel – például állatorvosokkal, történészekkel – együttműködve – írják a tájékoztatóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik