Kultúra

Magyarországon, magyar színészekkel forgott a Netflix hitleres dokusorozata

Fotó: Netflix
Fotó: Netflix

Magyarországon, magyar színészekkel forgatott a Netflix új, dramatizált jelenetekkel kiegészített dokumentumsorozatához, a Hitler és a nácik: A gonosz a vádlottak padjánhoz. A Hitlert alakító Kozma Károly pályája legfontosabb munkájának tartja a sorozatot – írja a HVG.

A Netflix új, hatrészes  minisorozatának alapjául William L. Shirer amerikai újságíró 1960-ban publikált A Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása – A náci Németország története című vaskos, kétkötetes munkája szolgált. A dokumentumsorozat Hitler és a nácik felemelkedését, uralmát és bukását vizsgálja a II. világháború előtti évektől a holokauszton át a nürnbergi perig, melyről Shirer maga is beszámolt. Az Emmy-díjas Joe Berlinger rendezőt (A Jeffrey Dahmer-szalagok, Bernie Madoff: A Wall Street szörnye) egy 2018-as felmérés eredménye késztette arra, hogy elkezdjen a témával foglalkozni: e szerint a megkérdezett fiatalok 66 százaléka nem tudja, mi történt Auschwitzban.

A sorozatban használnak archív felvételeket is, de ezek kiegészülnek dramatizált jelenetekkel, például Hitler bécsi éveiről vagy a bunkerben töltött utolsó napjairól. Ezek szinte valamennyi fontos szerepében magyar színészek tűnnek fel: Shirert Kató Balázs, Hitlert Kozma Károly, Eva Braunt pedig Szilvási Anna játssza.

„Nem is hasonlítok Hitlerre!” – mondta Kozma Károly, amikor megtudta ügynökétől, hogy egy amerikai dokudráma főszerepére magyar színészt keresnek. A szerephez aztán sokat foglalkozott Hitlerrel: „Ha egy szerepet jól akarsz eljátszani, akkor meg kell értened a karaktered igazságát, hogy mit miért tett. Ez itt különösen nehéz volt, de félre kellett tennem a tabukat, az erkölcsi aggályaimat, hogy közelebb kerülhessek a szerephez. Ha nem vagyok hiteles, akkor nem jut el az emberekhez a sorozat üzenete” – mondta a színész a HVG-nek. Hozzátette, hogy a szélsőjobb egész Európában erősödik, ezért is fontos, hogy újra elmondják: ezeket az eszméket nem szabad követni, ez nem lehet út. „Shirer az elejétől látta a folyamatot, és korán figyelmeztetett a veszélyre. A sorozat lényege, hogy meglássuk, miből mi nőhet ki” – hangsúlyozta.

Kozma harminc éve játszik filmekben és sorozatokban, mégis élete legfontosabb forgatásának nevezte a netflixes munkát, amit a stáb hozzáállása miatt is különlegesnek talált: „Nem igazán volt hierarchia, kasztrendszer, mint itthon, bizalmat és szabadságot kaptunk a rendezőtől. Ilyet Magyarországon csak a független szférában lehet tapasztalni” – mondja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik