Kultúra

Hiénák címmel készül játékfilm budapesti taxisokról, de képernyőre kerül a magyar Walt Disney is

Lupapictures
Lupapictures

A Nemzeti Filmintézet egyik legfontosabb vállalása a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotások pályázati úton történő fejlesztése és támogatása– írják közleményükben. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet az elmúlt években a mozifilmek mellett több mint háromszáz televíziós alkotás megvalósulását támogatta a tévéjátékoktól az animációs sorozatokig széles műfaji palettán.

A Televíziós Döntőbizottság legutóbb újabb négy produkciónak szavazott meg gyártási támogatást.

A diák-Oscar-jelölt Földiek alkotója, Freund Ádám szeptemberben kezdi forgatni első nagyjátékfilmjét Hiénák címmel. A filmdráma a  közlemény szerint a köznyelvben csak hiénákként ismert budapesti taxisok között játszódik majd. A több egymásba fűzött szálon futó történet hősei egyszerű, hétköznapi kisemberek. A főbb szerepekben Pál Emőke, Rába Roland, Ferenczi Gábor és Ionescu Raul lesznek láthatók. A Hiénák a tervek szerint 2025 végére készül el, az NFI 542 millió forinttal támogatta.

Fulladás címmel forgat játékfilmet Vámos Zoltán orvos, filmrendező. A történet főhőse egy intenzív osztályon dolgozó orvos, aki nap mint nap életről és halálról dönt, segíti a gyógyulást, enyhíti a szenvedést és biztosítja a méltóság megőrzését. Amikor lecsap a COVID, a halálos vírus felforgatja az orvos életét, akinek végzete a jelleme és választott hivatása lesz. A film 450 millió Ft támogatást kapott.

Kenéz Ágoston kísérleti rövidfilmje, a Flódni egy idős házaspár történetét meséli el bábokkal. A házaspár 50 év óta egyetlen éjszakát sem töltött egymás nélkül, ezért amikor a feleség kórházba kerül, a férj nem tud aludni. Mindennap meglátogatja feleségét, abban a reményben, hogy végre felébred és elmehetnek együtt a cukrászdába. A Fodor Tamás és Nagy Mari főszereplésével készülő rövidfilmet 12,6 millió forinttal támogatja az NFI.

A magyar Walt Disney – Dargay Attila portréfilmje címmel készül dokumentumfilm Ballai András rendezésében. Az alkotás emléket állít a Vuk, a Lúdas Matyi, a Szaffi és megannyi legendás, örökéletű animációs film alkotójának, akinek életműve meghatározó mérföldköve az idén 110 éves magyar animáció történetének. A portréfilm bemutatja Dargay Attila munkásságát, megvizsgálva a későbbi alkotókra és a nagyközönségre tett hatását is. 25 millió Ft támogatással készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik