Freund Ádám
Kultúra

Ingyen nézhető a Diák Oscar-díjra jelölt Földiek című rövidfilm

2017-ben Diák Oscarra jelölték Freund Ádám Földiek című filmjét, mely 1573 nevezés közül a hét film alkotta döntőbe jutott abban az évben, továbbá fődíjat nyert a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, Gyuricza Mátyás operatőr pedig megkapta az Aranyszem Operatőr Fesztivál díját.

A filmet azóta is csak rövid ideig lehetett itt-ott megnézni online, most viszont a rendező feltette a Vimeóra, és mostantól bárki ingyen megnézheti a szürreális családi sci-fiként jellemzett kisfilmet, melynek szinopszisa így foglalható össze:

A Földiek egy válás története egy gyermek szemszögéből elmesélve, egy játékos, mesei világban. A 12 éves Ábel (Cservák Zoltán) szüleivel és nővérével él egy vidéki házban. Apja reggeltől estig az udvari műhelyében barkácsol. Senki nem tudja, mire készül pontosan, míg egy nap levegőbe nem emelkedik a saját gyártású űrhajójával, majd csodálatos módon kilövi magát a sztratoszférába. Ábel képtelen belenyugodni apja távozásába, és nyomozni kezd.

Az egyedülálló stílusú és hangulatú rövidfilmet Freund Ádám saját személyes élményei ihlették. „Számomra ez személyes indíttatású történet, a szüleim válása inspirálta” – mondta el a rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseként készítette el a filmet. A forgatókönyvet ő maga írta Fekete Ádámmal és Horváth János Antallal közösen. Az operatőr Gyuricza Mátyás, a vágó Érdi Zsófia, a látványtervező Tasnádi Zsófia, a hangmester Zándoki Bálint, a zeneszerző Keresztes Gábor volt. A főszereplők: Györgyi Anna, Dimény Áron, Rujder Vivien és Cservák Zoltán. A film a CineSuper, a Cinema-Film és az SZFE gyártásában készült, a VisionTeam és az AmegO Film együttműködésében.

Freund Ádám jelenleg első nagyjátékfilmje, a Hiénák forgatókönyvén dolgozik, amelyet Szabó Iván forgatókönyvíróval közösen jegyez.

A Hiénák egy napjainkban játszódó, igazi éjszakai, budapesti film, ami egy olyan független taxis csapatról szól, akik csalnak az órával. A film elején egyikőjük váratlanul megsérül, ezért a feleségének kell beszállni a helyére. A férfi-női szerepeken túl is sok mindenről szól a több szálon futó cselekmény, de leginkább arról, hogy milyen konfliktusokhoz vezet az, ha ez az ügyeskedő-stikliskedő attitűd, az apró csalások napi rutinná válnak, és beszivárognak a magánszféránkba: a barátságokba, a házasságokba, a párkapcsolatokba. Hová vezet az érzelmi „szürke zónázás”, ki lehet-e keveredni belőle, újjá lehet-e születni, ha ránk borul egy hazugságvár.

„Az a tervünk, hogy egy sok műfaji elemmel játszó, de mégis karaktervezérelt filmet csináljunk. Így kézen tudjuk majd fogni a nézőt, és bevezetni egy olyan érzelmi dzsungelbe, ahol a csalás, a hazugság, az éjszakai mocsok, és az angol legénybúcsúsok között keressük a moralitás és a szereplőink igazságát. Hol a reptéren, hol a bulinegyedben, hol pedig otthon, a négy fal között” – mondta el a rendező.

A Hiénák tervét a Filmjus is támogatta, jelenleg fejlesztési fázisban van a Nemzeti Filmintézetnél, az alkotók reményei szerint hamar megkezdődhet a gyártás előkészítése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!