Kultúra

Viggo Mortensen díszvendég lesz Karlovy Varyban

MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU SCANPIX / AFP
MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU SCANPIX / AFP
Ki is tüntetik a fesztiválon.

Viggo Mortensen lesz az idei nemzetközi filmfesztivál egyik legnevesebb díszvendége a nyugat-csehországi Karlovy Varyban – jelentették be a fesztivál szervezői csütörtökön Prágában.

Az idei, immár 58. nemzetközi filmszemle, amely Kelet-Európa egyetlen A kategóriás filmfesztiválja, június 28-án pénteken kezdődik, és július 8-án szombaton ünnepélyes díjkiosztással ér véget. Az amerikai filmsztár a rendezvény nyitónapján átveszi a fesztiválelnök díját, majd az ünnepség résztvevői megtekinthetik A világ végére (The Dead Don’t Hurt) című westernjét, amelynek forgatókönyvét Mortensen írta, ő a rendezője, és a főszerepet is ő alakítja. A dán származású amerikai színész legismertebb alakítása Aragorn megszemélyesítése volt a Peter Jackson rendezte Gyűrűk ura-filmekben. Mortensen Ez a mi világunk című filmje 2016-ban Karlovy Varyban elnyerte a nézők díját.

A díjkiosztó gálán Clive Owen és Daniel Brühl is megkapja a fesztiválelnök díját. A hazai cseh filmesek közül Ivan Trojan színészt fogja díjazni a fesztivál szervezőbizottsága.

A versenyszekciókban, illetve a rendkívüli bemutatók elnevezésű szekcióban az idén összesen harminckét olyan alkotást vetítenek, amelyeknek ez lesz a nemzeti, illetve nemzetközi premiere. A fesztivál programja szerint a fődíjért száll versenybe Iveta Grófová pozsonyi rendező Emma és a halálfejes lepke című, szlovák-cseh együttműködésben készült filmje, amelyben az egyik főszerepet Borbély Alexandra magyar színésznő alakítja. A versenyfilmeket elbíráló zsűri elnöke Geoffrey Rush Oscar-díjas ausztráliai színész lesz. A művész két éve kapott életműdíjat Karlovy Varyban. A sajtóhírek szerint zsűritag lesz Patricia Clarkson amerikai színésznő és Reisz Gábor magyar rendező is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik