Kultúra

„Csak az a fontos, milyen ember vagyok” – a Parno Graszt új klipjéből kiderül, mit suttog a szél

Az autentikus cigányzenét játszó zenekar szülőfalujában forgatta első klipjét, amely most a 24.hu-n debütál.

Itt senkit nem érdekel,

honnan származom, és hogy ki vagyok,

csak az a fontos mindig, milyen ember vagyok.

– éneklik a Parno Graszt Suttog a szél című dalában, melynek videoklipje a 24.hu-n látható először. Az autentikus cigányzenét játszó zenekar legújabb albuma múlt pénteken jelent meg, ezen található a Suttog a szél is, amelyhez Halmos Ádám rendezett videoklipet Gombó Viola Lotti főszereplésével.

A kisfilm a Parno Graszt legelső videoklip-forgatása volt, amely a zenekar szülőfalujában, Paszabon, több helyszínen is zajlott. A forgatáson a több mint húszfős stáb mellett a családtagoknak, a zenekar tagjainak és gyermekeinek, illetve a közeli barátoknak is nagy szerepük volt, így a videó igazán személyes és meghitt hangulatot kapott. A zenekari beszámoló szerint a forgatás jó hangulatban telt, amit a családias légkör és a közösségi összetartás is erősített. A stáb és a zenekar tagjai között hamar kialakult a kölcsönös bizalom és megértés, így az együttműködés gördülékenyen zajlott.

A dalszöveg adta magát, a szám meghallgatása után az emberben fel-felsejlik az a társadalmi feszültség, ami évtizedek, évszázadok után is jelen van, hol kisebb, hol nagyobb intenzitással, megoldásra vár, és ennek eredménye a békés együttélés lehetne. A Parno Graszt szövege, miszerint »nem számít honnan jöttem, és hogy ki vagyok« az én értelmezésemben szólhat akár – de nem kizárólag – népcsoportokról, társadalmi hovatartozásról, politikáról, szerelemről, és a klipbe is ilyen történetet képzeltem el. Amikor két – látszólag azonos szocio-kulturális közegből származó – fiatal egymásba szeret, hiába a két család közti bonyodalom, a végén bekövetkezik a nagy megbékélés. Ebbe az idilli pillanatba – amikor arcot, személyiséget kap az ünneplő tömeg – rontanak bele a sziluettes támadók. Ez a momentum segíti elhelyezni a nézőt a történelem lapjain egy olyan támadássorozat idejére, aminek feldolgozása és utórezgései a mai napig tartanak. Ez az üzenet, amit a szám hordoz, lehetett az, amiért a forgatás egy csodálatos emlék marad, a stáb, a zenészek, a helyi lakosok és minden közreműködő közösen és békében dolgozott azért, hogy megvalósulhasson.

– mesélte a klipről a rendezője.

A több mint harminc éve működő zenekar bejárta már szinte az egész világot, koncerteztek Európa szerte, Ázsia több országában, többször az USA-ban és Mexikóban is. A zenekar az utóbbi évek során többek közt olyan alkotókkal működött együtt, mint a Bohemian Betyars, a Punnany Massif, a Bagossy Brothers, a Kávészünet és Pogány Induló.

Íme a klip:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik