Kultúra hátsó ablak

Az idei foci-Eb valódi dalát nem az UEFA, hanem a szurkolók emelték kultstátusba

LENNART PREISS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
LENNART PREISS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Bár az UEFA minden alkalommal választ egy hivatalos dalt az aktuális Európa-bajnoksághoz, ezek a legritkább esetben lesznek a közönség valódi kedvencei, maximum mindenkinek az agyára mennek a torna végére. Így van az idén is, egy teljesen generikus, feledhető, reklámzenének ható tucatpop dal kapta a megtiszteltetést: a Fire című számot a Meduza nevű olasz producerduó rakta össze (de akár a mesterséges intelligencia is megtehette volna), és a német Leony, illetve az amerikai Ryan Tedder éneklik.

Az angol nyelvű dal hasonlóan kíséri majd a tornát, ahogy legutóbb Martin Garrix szerzeménye tett, 2016-ban David Guetta és Zara Larsson dala és így tovább. Nehéz elképzelni, hogy sokan emlékezzenek ezekre a dalokra évtizedek múltán is, viszont minden tornán van egy régebbi szám, amit a szurkolók felfedeznek és az Eb nemhivatalos himnuszává emelik. 2016-ban ilyen volt a Freed from Desire (Gala), öt évvel később a Sweet Caroline (Neil Diamond), most pedig minden jel szerint egy 1983-as klasszikus, Peter Schilling Major Tom (Völlig losgelöst) című dala:

Egy héttel azután, hogy a dal az Adidas közösségi médiában közzétett reklámjának aláfestőjeként szerepelt, amely március közepén mutatta be Németország tornafelszerelését, a szurkolók petíciót indítottak, hogy ez legyen a nemzeti csapat gólhimnusza, azaz a stadionban a gólok után lejátszott zene.

A hónap végére a Major Tom már a frankfurti Waldstadionban is felcsendült, az első hazai gól után a Németország – Hollandia barátságos mérkőzésen. Ezt a dalt skandálták a szurkolók, miután megrohamozták a pályát aznap, amikor Xabi Alonso Bayer Leverkusenje áprilisban megnyerte a német bajnoki címet. Ebben a hónapban a német szövetség hivatalosan is gólhimnusszá tette

írta a Guardian.

Vagyis sokat fogjuk majd hallani a következő egy hónapban a dalt, amely 1983-ban meglepetésszerű nemzetközi sláger lett. A német új hullámmal felszínre kerülő Peter Schilling dala először német nyelvterületen hódított, de később angol nyelvű verzió is készült belőle, számos országban listára került, és még az USA-ban is a Top 20-ba került, amit kevés német előadó mondhatott el magáról.

A David Bowie Space Oddity című számának főszereplője, az űrhajós Tom őrnagy kalandját továbbgondoló dal a 99 Luftballons mellett a Neue Deutsche Welle (német új hullám) legismertebb dala a mai napig, a dal feledhetetlen refrénje volt a főcímdala a Deutschland 83 sorozatnak, hallható az Atomszőkében, és még ki tudja, hol.

Ez nagy megtiszteltetés. Különösen azért, mert a Major Tom körüli jelenlegi felhajtás nem egy koffein fűtötte marketingértekezleten fogalmazódott meg, hanem kizárólag maguknak a szurkolóknak köszönhető

– nyilatkozta a Guardiannek a most 68 éves Schilling.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik