Kultúra

Nádasdy Ádám: Kérem az írókat, írjanak a gazdagokról

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Megnyílt a 95. Ünnepi Könyvhét, melynek csütörtök délutáni megnyitóján Nádasdy Ádám mondott beszédet. A költő, nyelvész, műfordító és tanár beszédében arra biztatta pályatársait, hogy műveikben válasszák témául a gazdagok világát. A Litera beszámolója szerint Nádasdy először az angliai gyakorlatot hozta példának: az angolok – mint mondta – szeretik a pénzt, de büszkén szeretik, büszkék, hogy adni tudnak, fontos az életükben az adakozás. Szemben velünk, akik úgy vagyunk a pénzzel, mint a szeretővel, jó, ha gyakran találkozunk, tegye a dolgát és menjen, ne követeljen részt az életünkből.

Itt az idő, hogy irodalmi termelésünk alaposabban megmutassa az olvasóknak a pénz világát, mert a nyomorgók, a nincstelen romák, a kiutált migránsok életét sok igaz írás jeleníti meg, és bár irodalmi érték nem a témaválasztás, hanem a megvalósítás révén születik, a leggazdagabbak világának bemutatása – néhány példától, mondjuk Háy János és Kerékgyártó István műveitől eltekintve – hiányzik az irodalomból

– mondta Nádasdy Ádám, aki így folytatta gondolatmenetét:

Kérem az írókat, írjanak a gazdagokról, írjanak keserű harcaikról, az emberi természet bámulatos rondaságáról és időnkénti szépségéről. Nem megítélni kell őket, hanem megjeleníteni. Gondoljunk csak Shakespeare munkásságára, aki kizárólag gazdag emberekről írt, de nem mondhatjuk, hogy műveiben ne ábrázolná őket lélektani hűséggel. Mifelénk ott vannak még témának az újgazdagok, a hirtelen meggazdagodás útja is művekbe kívánkozik. Mutassuk meg mi, kis senkik, hogy belülről is ismerjük az életük, és tanítsuk meg őket ezekkel az okosan megírt regényekkel arra, hogy milyen szép és felemelő gesztus az adakozás. Hívjuk őket mecénásnak, amilyen a magyar történelemben a zsidó és homoszexuális Baumgarten Ferenc vagy akár Soros György volt, akik nem kértek tetteikért hozsannázást.

Nádasdy Ádám kitért még a magán- és állami díjak különbségére, és azzal zárta beszédét, hogy soha ne hagyjuk, hogy politikai rokon- vagy ellenszenvünk rátelepedjen ítéleteinkre – fejeződik be a Litera beszámolója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik