Kultúra

„Nélkülük nincs a magyar színháznak jövője” – kampány indul a független társulatokért

Az Örkény, a Katona, a Radnóti és egy sor neves színházi alkotó állt a kezdeményezés mellé.

Az eSzínházat is működtető Alapítvány a Magyar Színházakért karöltve a Katona József Színházzal, az Örkény Színházzal és a Radnóti Színházzal támogatási kampányt indít és közösségi gyűjtést szervez a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-ig.

A kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.

A független színházak és társulatok a ’60-as évektől kezdve motorjai és részbeni megújítói a magyar színházi életnek. Időről-időre új látásmódot hoznak, kísérleteznek, és aktív szerepet vállalnak az új színházi generáció és alkotók bemutatásában, kinevelésében. Közös érdeke és felelőssége tehát úgy a színházi szcénának, mint a kultúrát szerető és fogyasztó közönségnek, hogy segítsen és támogassa őket, különösen akkor, amikor drasztikusanlecsökkent a központi forrásokból számukra juttatott finanszírozás. Félő, hogy 2024 őszétől számos meghatározó társulat előadására már nem lehet jegyet váltani, a darabjaikat már nem lehet megnézni, mert a társulatok működése komoly veszélybe kerül.

– írják a közleményben, hozzátéve az Alapítvány a Magyar Színházakért kötelességének érzi, hogy támogassa azokat a meghatározó független színházakat és társulatokat, ideértve a színházi neveléssel foglalkozó társulatokat is, akiknek most a fennmaradása a tét. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Katona József Színház, az Örkény Színház és a Radnóti Színház, azt a célt tűzve ki, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek pótolni a független műhelyek és alkotók hiányzó forrásait. A független színházak egyre szorongatottabb helyzetéről itt írtunk tavaly hosszabban.

A kezdeményezés mellé állt számos színész, rendező, író, dramaturg, riporter és alkotó, köztük Alföldi Róbert, Geszti Péter, Háy János, Kováts Adél, Mácsai Pál, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Radnóti Zsuzsa, Schmied Zoltán, Székely Csaba, Szily Nóra, Veiszer Alinda és Závada Péter.

Én nagyon sokat tanultan tőlük. Független színházi csapatok, alkotók, gondolkodók nélkül a magyar színháznak nincs jövője

– mondja például Alföldi Róbert a kampányvideóban, amelyben Kováts Adél, Máté Gábor, Mácsai Pál és más ismert színházi emberek is megszólalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik