Kultúra

Japán még jobban leigázná mangákkal és animékkel a világot

Luciano Gonzalez / ANADOLU / Anadolu via AFP
Egy Buenos Aires-i animerajongó pózol Son Gokuként
Luciano Gonzalez / ANADOLU / Anadolu via AFP
Egy Buenos Aires-i animerajongó pózol Son Gokuként
Meg akarják négyszerezni a manga-, anime- és videojáték-exportot.

Japán meg akarja négyszerezni manga-, anime- és videojáték-exportját, hogy 2033-ra elérje a 118 milliárd dollárt (mintegy 42,5 ezermilliárd forint) – jelentette be a tokiói kormány az MTI összefoglalója szerint.

Japán, a manga és anime szülőhazája, ahol olyan nagysikerű videojátéksorozatok készültek, mint a Super Mario és a Final Fantasy, a félvezetőiparral azonos gazdasági húzóágazatnak tekinti a kreatívszektort. A Menő Japán című, kedden bemutatott stratégia szerint 2022-ben az animék és mangák, vagyis az animációs filmek és képregények exportja 4700 milliárd jent (mintegy 11 ezermilliárd forint) tett ki, miközben mikrochipek exportjából 5700 milliárd jent (13,2 ezermilliárd forint) profitált a japán gazdaság.

A bemutatott kormányzati dokumentum szerint az elmúlt években a mangáknak és animéknek rendkívül fontos szerepük volt abban, hogy külföldi fiatalok érdeklődni kezdtek Japán iránt.

A japán kormány tervei szerint a kapcsolódó iparágakkal együtt, mint a turizmus és a ruházati szektor, a videojátékok, animék és mangák 2033-ra akár 50 ezermilliárd jen (116 ezermilliárd forint) külföldről származó bevételt is termelhetnek a japán gazdaságnak. A Menő Japán stratégia megjegyzi, hogy ennek érdekében azonban a kormánynak fokozattan fel kell lépnie a tartalmakat illegálisan terjesztő hálózatok és a kalózkodás ellen, amihez nemzetközi együttműködésre van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik